Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mintegy ezer új magyar fertőzött, izraeli rekord, szigorító csehek


Magyarországon az ezret közelíti az új fertőzöttek száma, Izraelben majdnem 7000 új eset volt, míg Csehországban kénytelenek tovább szigorítani. Napi koronavírus összefoglaló.

951 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust ezzel 20 450 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, derül ki a kormányzati tájékoztató oldalon közzétett friss adatokból. Elhunyt 8 krónikus beteg, így az elhunytak száma 702 főre emelkedett, 4644-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 15 104 fő.

Az Operatív Törzs jelenleg 22 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 202 osztálynál és 7 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

  • Jelenleg több mint 7 millió 400 ezer aktív koronavírusos fertőzöttet tartanak számon a világban.
  • Már több mint 976 ezer ember halt meg a betegségben.
  • A legtöbb új esetet az Egyesült Államokban, Indiában, Brazíliában és Oroszországban regisztrálták az elmúlt 24 órában.
  • Az Egyesült Államokban 35 ezer új beteget jelentettek, az aktív fertőzöttek száma 2,5 millió fölött van, és a vírus eddig 205 ezer életet követelt.
  • Indiában 80 ezer új fertőzést regisztráltak, több mint 960 ezer aktív eset van, és eddig 90 ezren haltak meg a betegségben.
  • Brazíliában 35 ezerrel nőtt a fertőzöttek száma, jelenleg 511 ezer fertőzött van, és 138 ezer halálesetet írtak eddig a koronavírus számlájára.
  • Oroszországban 6 ezer új esetet jelentettek, 178 ezer a jelenleg is fertőzöttek száma, eddig 19 ezer ember halt meg a betegségben.
  • Európában Franciaországban (10 ezer), az Egyesült Királyságban (4900), Ukrajnában (2800), Csehországban (2300) és Németországban (1600) regisztráltak még sok új fertőzöttet.

Viseljen maszkot!

Dr. Merkely Béla a SOTE rektora az egyetem honlapján írt arról, hogy miért fontos a maszkviselés. Az írás szerint a maszkviselés növeli annak az esélyét, hogy ha valaki meg is fertőződik, mégis tünetmentes marad.

„Az általános maszkhasználat úgy tűnik, nem csak az új fertőzések arányát csökkenti, de növeli azok számát is, akik ha meg is fertőződnek, de tünetmentesek maradnak. Feltételezések szerint ez utóbbi annak köszönhető, hogy a maszk csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát” – olvasható a rektor írásában.

Sok a súlyos eset, szigorítanak Csehországban

Csehországban a laboratóriumi vizsgálatok kedden 2394 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány kezdete óta a második legmagasabb napi szám. Az igazolt fertőzések napi száma a múlt csütörtökön volt a legmagasabb, meghaladta a 3100-at. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 26 500, többségüknél a betegség lefolyása enyhe.

A kórházakban 581-re emelkedett a betegek száma, a súlyos eseteké, amikor a beteget lélegeztetőgépre kell kapcsolni, pedig 115. Mindkét esetben ez az eddigi legmagasabb szám. A járvány már 531 áldozatot követelt. Több mint száz ember szeptemberben halt meg. Hétfőn lemondott Adam Vojtech egészségügyi miniszter, helyére Roman Prymulát, Vojtech korábbi helyettesét nevezték ki.

Prymula bejelentette, hogy csütörtöktől kezdve az eddigi éjfélről este tíz órára hozzák előre a vendéglők, a bárok és a hasonló szórakozóhelyek záróráját. Tovább korlátozzák a kültéri és a fedett csarnokokban tartott sportrendezvényeken részt vevő nézők számát is. Az intézkedések egyelőre két hétre szólnak, s amennyiben meghozzák a várt eredményt, megszüntetik őket.

Új fertőzési rekord Izraelben

Pár nappal a második országos zárlat kezdete után Izraelben az utóbbi 24 órában 6861 új koronavírus-fertőzöttet diagnosztizáltak, soha ilyen sok új esetet nem észleltek korábban – közölte szerdán az izraeli egészségügyi minisztérium. A számok mostani megugrásához részben hozzájárult az is, hogy az elvégzett tesztek száma is jelentősen emelkedett.

Leginkább az arabok és az ultraortodox zsidók által lakott települések érintettek, mert ott szűkebb helyeken élnek együtt nagyobb létszámú családok. Izraelben múlt péntek óta ismét országos zárlat van érvényben a koronavírus-járvány miatt, az iskolák bezártak és kijárási korlátozásokat vezettek be.

Az ország vezetése a három hétre tervezett zárlattal elsősorban az egészségügyi rendszer túlterhelését akarja megakadályozni. A drasztikus intézkedés bevezetése előtt több kórházvezető jelezte, hogy az egészségügyi intézmények kezdik elérni kapacitásaik határát. Az izraeli kormány a korlátozások további szigorítását fontolgatja.

Elmarad a kick-box Európa-bajnokság

A koronavírus-járvány miatt az idén nem rendezik meg a kick-box Európa-bajnokságot, amelynek a törökországi Antalya adott volna otthont. A WAKO Europe illetékesei megállapodtak török és a görög szövetséggel, hogy Törökország az elmaradó esemény helyett megkapja a két év múlva sorra kerülő Eb-t, míg a 2022-es kontinensbajnokság eredeti házigazdája, Görögország 2024-ben bonyolíthatja le a rangos megméretést.

"Nagyon sajnáljuk az Európa-bajnokság elmaradását, hiszen a sportágunkban mindig az év végi világverseny jelenti a csúcspontot. A fájdalmat valamelyest tompítja az a tény, hogy egészen biztosan nem tudtunk volna teljes csapattal részt venni az Eb-n, hiszen egy törökországi utazást mindenki csak saját felelősségre tehetett volna meg, vállalva hazajövetelkor a karantént vagy a két negatív tesztet" – mondta Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnöke.

A szaúdiak enyhítenek a szigoron

A szaúdi belügyminisztérium közleménye szerint október 4-től a szaúdi állampolgárok, illetve a szaúdi tartózkodási engedéllyel rendelkezők közül naponta hatezren kereshetik fel a mekkai és medinai mecseteket, amelyek november 1-től fogadnák a külföldről érkező muszlimokat is.

Az év bármely szakában elvégezhető umrát március elején állították le a járvány miatt. Nem sokkal később Rijád bejelentette, hogy az évente egyszer teljesíthető, a vallás egyik pillérének számító nagy zarándoklaton (háddzs) is csak a királyságban élő – bármilyen állampolgárságú – muszlimok vehetnek részt.

A Perzsa-öböl térségében Szaúd-Arábiából jelentették a legtöbb fertőzést, több mint 330 ezret, és több mint 4500-an belehaltak a vírus okozta Covid-19 betegségbe. A gyógyultak száma keddig meghaladta a 312 ezret.

(Forrás: MTI / Worldometer / John Hopkins University)

XS
SM
MD
LG