Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kalapáccsal támadtak oroszok az ellenzéki csecsen bloggerre Svédországban


Tumso Abdurakhmanov, egyik videójában.
Tumso Abdurakhmanov, egyik videójában.

Két embert gyanúsítanak a svéd hatóságok a csecsen blogger elleni kalapácsos támadással. Nem azonosították nyilvánosan a gyanúsítottakat, de úgy tudni, egy férfiról és egy nőről van szó, akik mindketten orosz állampolgárok. Idén már több külföldön élő csecsen ellenzékit gyilkoltak meg.

Idén február 26-án életveszélyesen megtámadták Svédországban Tumso Abdurakhmanovot, ismertebb csecsen bloggert, Ramzan Kadirov csecsen vezető hangos kritikusát. A támadók ketten voltak, egyikük egy kalapáccsal próbálta megölni Abdurakhmanovot, de őt ártalmatlanítani tudta a blogger, így túlélte a támadást.

A svéd hatóságok most két embert gyanúsítanak gyilkossági kísérlettel, akik a gyanú szerint "kapcsolatba hozhatók" az Oroszországon belüli Csecsen Köztársasággal is.

"A külföldi hatalmak tevékenysége és támadásai bővültek és erősödtek Svédország ellen. Az a tény is mutatja, hogy a hírszerzési tevékenységek megváltoztak, hogy egy másik rezsim gyanúba hozható egy gyilkossági kísérlettel Svédországban."

-mondta Daniel Stenling, a svéd hírszerzés kémelhárítási vezetője.

A Svéd Nemzetbiztonsági Szolgálat (SAPO) nem azonosította nyilvánosan a támadókat, de a TT svéd hírügynökség szerint egy férfiról és egy nőről van szó, akik mindketten orosz állampolgárok.

Ez csak az egyike volt azoknak a támadásoknak, amik mostanában a Putyin által támogatott Ramzan Kadirovot nyilvánosan kritizáló csecseneket érték.

Január végén találták meg Imran Alijev csecsen blogger összeszurkált holttestét egy hotelszobában, Lille-ben. Vagy később az osztrák reendőrség őrizetbe vett két csecsen menedékkérőt, azzal a gyanúval, hogy közük lehetett Kadirov másik kritikusa, Mamikhan Umarov meggyilkolásához. Ez utóbbi július 4-én történt, Bécs külvárosában, Gerasdorfban.

Zelimkhan Khangoshvilire emlékeznek a német nagykövetésg előtt Tbilisziben, 2019. szeptember 10-én. A férfit augusztus végén Berlinben agyonlőtték.
Zelimkhan Khangoshvilire emlékeznek a német nagykövetésg előtt Tbilisziben, 2019. szeptember 10-én. A férfit augusztus végén Berlinben agyonlőtték.

Tavaly augusztusban Zelimkhan Khangoshvilit gyilkolták meg Berlinben. A férfi függetlenségpárti parancsnok volt a második csecsen háborúban, illetve a grúz oldalon volt katonai vezető a 2008-as orosz-grúz háborúban. Később több dzsihadistát és orosz kémet azonosított a grúz titkosszolgálat számára. Oroszországban viszont terrorizmus vádjával körözést adtak ki ellene. A német rendőrség Khangoshvili meggyilkolásával egy orosz állampolgárt gyanúsított meg idén októberben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG