Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Valaki kapott 400 milliárd forintot bitcoinban


Ismereretlen dátumú screenshot az egykori Selyemút illegális piactér felületéről.
Ismereretlen dátumú screenshot az egykori Selyemút illegális piactér felületéről.

Nem kizárt, hogy az életfogytiglani börtönbüntetését töltő online kalóz egykori kincsét kaparintotta meg valaki.

Ross Ulbricht csendben laptopozott egy San Franciscó-i könyvtárban, amikor a háta mögött egyre hangosabban kezdett veszekedni egy fiatal pár.

Börtönben marad örökre

Amikor hátrafordult megnézni, hogy mi történik, a veszekedést színelő FBI-ügynökök kikapták előle a laptopot és azonnal leteperték a 29 éves férfit. Ő volt ugyanis "Dread Pirate Roberts", a hírhedt Selyemút (Silk road) darknetes piactér atyja és üzemeltetője.

A Selyemút lényegét tekintve a Tor anonim internetes hálózat és a bitcoin kriptovaluta segítségével teljesen anonim, rejtett feketepiaci kereskedési lehetőséget kínált az érdeklődőknek.

Nem kellett hackernek lenni a lebuktatásához
Ulbricht amatőr hibával bukott le, tulajdonképpen egy helyi NAV-os, egy adóhivatali ellenőr kapta el. Ulbricht ugyanis ugyanazzal a felhasználónévvel kezdte el reklámozni a Selyemutat az indulás környékén, mint amivel egyszer programozási segítséget kért egy másik oldalon. Utóbbinál nyilvánosan megadta az emailcímét is, a rossulbricht@gmail.com-ot.

Ez volt az első igazán nagy anonim online piactér, csúcséveiben forintban tízmilliárdos nagyságrendű forgalmat is bonyolíthatott. Értelemszerűen azok használták igazán ezt a lehetőséget, akiknek az anonimitás különösen sokat ért.

Elsöprő többségében kábítószerek forogtak az oldalon, de voltak bőven hamisított okmányok, gyógyszerek vagy épp fegyverek vagy illegális pornó is. Összesen több mint 150 ezer kisebb és nagyobb vevőt szolgált ki nagyjából négyezer eladó.

Ross Ulbrichtot végül 2015-ben elítélték, azóta kétszeres életfogytiglani börtönbüntetését tölti a sivatag közepén, az arizonai Tucsonban.

Maradt kincs a kalóz után

Azt vissza lehetett fejteni, hogy Ulbricht csak a jutalékok révén hozzávetőleg 614 000 bitcoint keresett, ez

ma nagyjából 3300 milliárd forint.

2013-ban persze lényegesen kevesebbet ért, de azon a nyáron például száz dollárba került egy bitcoin, ami mai árfolyamon a teljes vagyonra 18 milliárd forintra jönne ki.

A tucsoni állami börtön a távolból

A hatóságok viszont csak a bitcoin-jutalékok egy kisebb részét, 174 ezer bitcoint foglaltak le,

440 ezer bitcoinnak nyoma veszett,

írja az Elliptic pénzügyi szoftvercég. Valószínűleg a Selyemút üzemeltetésének költségeit és a megélhetését is ebből fedezte Ulbricht, de ezek nem lehettek óriási összegek.

Különös tranzakció

Most novemberben viszont egy lényegében évek óta inaktív számláról valaki átutalt 69 369 bitcoint, azaz mai áron nagyjából 377 milliárd forintot.

Ehhez, az 1HQ3Go3ggs8pFnXuHVHRytPCq5fGG8Hbhx címhez tartozott előtte a negyedik legtöbb bitcoin az egész világon az Elliptic szerint. A cég azt is állítja, hogy vissza tudták követni, hogy ez a pénz a Selyemúthoz köthető.

Így vagy egy sokáig inaktív egykori kereskedő mozdította meg a pénzét, vagy maga Ulbricht nyúlt hozzá a megtakarításaihoz. Ez utóbbi mondjuk kevésbé valószínű, mivel a börtönből ezt nehezen tudná megoldani vagy egyáltalán a pénzt érdemben felhasználni.

Ahogy az is lehetséges, hogy valakinek sikerült feltörnie a jelszót, és elkezdte kivenni a milliárdokat.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG