Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagy Márton miniszter rendelettel ment szembe Matolcsyék kamatdöntésével


Nagy Márton a parlamentben 2022. szeptember 26-án.
Nagy Márton a parlamentben 2022. szeptember 26-án.

Nagy Márton miniszter rendeletben csökkentett kamatot a magyar intézményi befektetők bizonyos betéteire. Csakhogy a hivatalosan független Matolcsy György MNB-elnök korábbi alelnöke mára már a kormányban van, nagyon szokatlan, hogy onnan bírálja felül a jegybanki kamatdöntéseket.

Kedden már hatályba is lépett a Kormány 471/2022. (XI. 21.) Korm. rendelete, amivel Nagy Márton miniszter kamatot csökkentett egyes szereplőknek. Ez azért szokatlan, mert ez a lehető leginkább jegybanki hatáskör.

A jegybankok pedig hagyományosan leginkább az infláció megfékezése érdekében, de sok más szempont miatt is független intézmények a kormánytól. Zavart okozhat, ha a magyar kormányban lesz egy másik jegybankszerű központ, és oda-vissza felülbírálgathatják egymás döntéseit.

Nagy Márton hétfőn már beszélt arról, hogy a kormány is külön bele szeretne nyúlni a piaci kamatokba, írta a Portfolio.hu. Nagy Mártonék vonatkozó rendelete kedden hatályba is lépett, ami arról szól, hogy

  • az intézményi befektetők és a
  • 20 milliónál nagyobb bankbetéttel rendelkező lakossági ügyfelek

bankbetétjeinek kamatát korlátozzák. Ez nem lehet majd nagyobb mint a három hónapos diszkontkincstárjegyek hozama. Utóbbi mostanában 11-12 százalék körüli, csakhogy a jegybanki alapkamat közben 18 százalékos.

Ez nagy vonalakban azt jelenti, hogy ha a kettő közötti különbözetet most a számlavezető bankok teheti majd zsebre, nem a korlátozni kívánt ügyfélcsoport. Azaz leegyszerűsítve

a gazdasági miniszter magasnak érezte a kamatot, úgyhogy ő rendeletben levitte, az MNB-t kikerülve.

Zsiday Viktor közgazdász ezt „unortodox kamatcsökkentésnek" nevezte. Egyben felhívta a figyelmet, hogy ilyesmi, egyre kiszámíthatatlanabb és bonyolultabb szabályozási útra fejlődő országok szoktak lépni, jellemzően sikertelenül.

Ezeket a fajta lépéseket Diocletianus császártól kezdve Argentínáig sok helyen próbálták ki a történelem folyamán, de sajnos sehol sem vezettek igazán jó eredményekhez, sőt, jellemzően lecsúszást hoztak"​ – tette hozzá.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG