Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kamionnal ütközött egy magyar busz Szlovákiában, egy ember meghalt, sokan súlyosan megsérültek


Magyar busz ütközött kamionnal a szlovák D2-es autópályán 2023. május 15-én
Magyar busz ütközött kamionnal a szlovák D2-es autópályán 2023. május 15-én

Egy ember meghalt, 58-an pedig megsérültek abban a balesetben, amelyben egy magyar busz kamionnal ütközött Szlovákiában a D2-es autópályán, Jókút közelében. Lapinformációk szerint a buszon budapesti és miskolci nyugdíjasok utaztak.

A jelenlegi információk szerint egy ember meghalt, 13-an súlyosan, nyolcan közepesen, 37-en könnyen sérültek meg. A szlovák mentőegységek négy vagy öt kórházba szállították illetve szállítják a sérülteket. – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára hétfőn Facebookon.

Később az államtitkár a közmédiában arról számolt be, hogy budapestiek és miskolciak, "feltehetően nyugdíjasok" utaztak a buszon. Mint mondta, az utaslista az összeroncsolódott autóbuszban van, így nehezebb összeírni, hogy pontosan hányan és kik utaztak a járművön.

A bumm.sk információi szerint a magyar autóbusz Szlovákiában a D2-es autópályán kamionnal ütközött a sztráda Csehország felé vezető szakaszán, a pozsonyzávodi pihenőhelynél.

Katarína Križanová, a Tűzoltó és Katasztrófavédelmi alakulat (HaZZ) szóvivője arról tájékoztatta a TASR hírügynökséget, hogy azokat, akik csak könnyebben sérültek meg, a HaZZ evakuációs autóbuszában és sátrában helyezték el. Pszichológusok is érkeztek a helyszínre – írja a bumm.sk.

Menczer Tamás elmondta, hogy a pozsonyi nagykövetség munkatársai a helyszínen vannak, valamint az összes érintett kórházba megérkeztek vagy már úton vannak oda. Mint mondta, utasításba adták, hogy minden kórházban kell, hogy legyen egy kollégájuk, aki fordít, ha szükséges, és segíti a sérülteket és a családdal való kapcsolattartást. Az M1 műsorában elhangzott az is, hogy a két sofőrnek negatív lett az alkoholtesztje.

A szlovák mentők tíz percen belül a helyszínre érkeztek a szlovák egészségügyi miniszter tájékoztatása alapján, de Michal Palkovič miniszter szerint a pozsonyi kórházban ápoltak sérülései nagyon súlyosak, írta a bumm.sk.

A Külgazdasági és külügyminisztérium azt kéri, a hozzátartozók a sérültekről a magyar konzuli szolgálat honlapján lévő call center számán érdeklődjenek.

A helyszínre több mint 30 tűzoltó érkezett, akik elsősegélyt nyújtanak és kiszabadítják a buszba szorult sérülteket.

Zuzana Čaputová szlovák államfő részvéttáviratot küldött Novák Kataln magyar köztársasági elnöknek.

„Az államfő mély megrendüléssel fogadta a halálos áldozatot követelő tragikus balesetről szóló hírt. A saját, illetve Szlovákia állampolgárainak nevében részvétét fejezte ki Magyarországnak, és mindenekelőtt az elhunyt családjának, a sérülteknek pedig gyors felépülést kíván”

- közölte Lukáš Laczko, az elnöki hivatal kommunikációs munkatársa az Új Szó szerint.

XS
SM
MD
LG