Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: A putyinista propaganda és a pártos közmédia ellen tüntetett az ellenzék


Ellenzéki tüntetés Budapesten 2022. március 6-án az állami propaganda Putyin-pártisága és háborús uszítása ellen, illetve hogy ellenzéki politikusok is megszólalhassanak a közmédiában
Ellenzéki tüntetés Budapesten 2022. március 6-án az állami propaganda Putyin-pártisága és háborús uszítása ellen, illetve hogy ellenzéki politikusok is megszólalhassanak a közmédiában

Az ellenzék ismét tüntetett a közmédia pártos működése ellen, illetve jobbnak tartanák, ha ők is megszólalhatnának a közpénzből működő intézményben.

Az MTV Kunigunda utcai székházánál tüntetett vasárnap az Egységben Magyarországért. Egyrészt a hírhamisítások és az agresszornak ítélt Putyint támogató propaganda terjesztése ellen léptek fel Márki-Zay Péterék, másrészt megváltoztatánk azt a köztévés gyakorlatot, hogy ellenzéki politikus lényegében nem szólalhat meg a közmédiában.

Korábban a Szabad Európa hangfelvétellel és e-mailekkel mutatta be, hogyan torzíttatja a közmédia híreit a kormány. Most újabb belső e-mailekkel folytatta ennek feltárásását a Direkt36, ezek alapján egyértelműen és rendszerszerűen a kormánypárt kampányutasításait hajtják végre a közmédia dolgozói.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (balra) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter 2020. március 2-án
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (balra) és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter 2020. március 2-án

A Kúria szerint Rogán Antal minisztériuma megsértette a választási törvényt, amikor az állam a járványügyi tájékoztatás mellé csomagolva kezdte el szapulni az ellenzék vélt álláspontját. Az államnak ezért ki kell fizetnie saját magának a felülvizsgálati eljárás díját.

A Kúria szerint az viszont belefér, ha egy fideszes jelölt iskolába megy laptopot osztani a kampányidőszakban. Elvileg tilos iskolákban, óvodákban kampányolni, de a Kúria szerint a hivatalban lévő fideszes képviselő munkájának része, hogy ilyenkor személyesen a kezéből vehessék át a diákok az állami laptopokat.

Országszerte hamis ajánlásokat adott le a vírustagadó iparág egyik hazai élharcosa, a korábban – gyanú szerint – kamupárttal sikeresen próbálkozó Gődény György. A Telexnek annyit mondott erről az ezúttal a Normális Élet pártját vezető üzletember, hogy ő sajnos nem tudja ellenőrizni az álírások valódiságát. Korábban hasonló visszaéléseket találtak a Szanyi Tibor-féle ISZOMM és Gattyán György pornómilliárdos újonnan verbuvált pártja, a Megoldás Mozgalom ajánlóívein is.

A Kétfarkú Kutya Párt múlt héten feljelentést is tett ez ügyben. Állításuk szerint odament hozzájuk Gattyánék jelöltje, Détári Lajos egykori válogatott focista, hogy cseréljenek aláírásokat. Détárit elküldték.

Elindult a civilek kampánya is arról, hogy a homofóbnak tartott népszavazáson szavazzon mindenki érvénytelenül. A kormány által kezdeményezett népszavazást az országgyűlési választásokkal egy időben tartják, az ellenzék azt a stratégiát választotta, hogy nem foglalkozik az általuk eleve hamis problémafelvetésnek tartott kérdésekkel.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG