Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kara-Murza felesége szerint Moszkva a foglyok betegségeinek felgyorsítására veti be a büntetőcellákat


„Nagyon fontos, hogy a nemzetközi közösség nevén nevezze a helyzetet, és olyannak írja le Putyint, amilyen” – mondja Jevgenyija Kara-Murza (archív fotó)
„Nagyon fontos, hogy a nemzetközi közösség nevén nevezze a helyzetet, és olyannak írja le Putyint, amilyen” – mondja Jevgenyija Kara-Murza (archív fotó)

Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus felesége azt mondja, hogy az elmúlt hat hónapban magánzárkában tartották a férjét – ez alig néhány négyzetméteres, és mindössze egyetlen zsámoly, egy apró, rácsos ablak és egy falról lenyitható ágy van benne.

Jevgenyija Kara-Murza a Current Time-nak április 10-én adott interjújában elmondta, hogy az orosz börtönhatóságok kezdetben büntető elkülönítő cellának nevezték ezt, de később EKPT-ként emlegették, amely az egyszemélyes büntetőcellákat jelölő betűszó. Valószínűleg azért, mert az orosz törvények nem teszik lehetővé, hogy egy elítélt 15 napnál hosszabb ideig maradjon büntetőcellában.

Vlagyimir Kara-Murza a bíróság előtt (archív felvétel)
Vlagyimir Kara-Murza a bíróság előtt (archív felvétel)

„Egyszerűen átnevezték a cellát, hogy törvényessé tegyék a dolgot” – mondta Kara-Murza a Szabad Európa és az Amerika Hangja által működtetett orosz nyelvű Current Time-nak.

Kara-Murza egy nappal férje letartóztatásának második évfordulója előtt beszélt erről. A férfit azért börtönözték be, mert bírálta Vlagyimir Putyin elnököt és Ukrajna megszállásáról hozott döntését.

2022. április 11-i letartóztatását követően az orosz hadsereg lejáratásával is megvádolták, amikor Moszkva megindította teljes körű invázióját Ukrajna ellen. Később a hazaárulás is felkerült a bűnlajstromára a külföldön elmondott beszédei miatt, amelyekben ugyancsak a Kreml politikáját bírálta.

25 évre ítélték – ez a leghosszabb börtönbüntetés, amelyet a Kreml ellenfelei kaphatnak a posztszovjet Oroszországban –, amit egy omszki büntetőtelepen tölt le.

Jevgenyija Kara-Murza azután beszélt a Current Time-nak férje fogva tartásának körülményeiről, miután a franciaországi Strasbourgban, az Európai Parlamentben közös sajtótájékoztatón vett részt olyan orosz rabok rokonaival, akiket szintén rendszerellenességükért börtönöztek be.

Azt mondta, hogy a férje kap íróeszközöket, és mindennap sétát tehet egyedül egy kis udvaron. Az egyetlen lehetősége az emberi kommunikációra az ügyvédjével van – tette hozzá. De mindig viccelődik a két gyermekének írt leveleiben, és olyan dolgokról ír, mint az udvar fölötti dróthálón napozó macskák.

Egyik komolyabb megjegyzése arról szólt, hogy Kara-Murza legalább hat hónapja nem kapott semmilyen orvosi segítséget. Polineuropátiában szenved, amely egy több ideget érintő és végtaggyengeséggel járó károsodás. Ez azután alakult ki, hogy Moszkvában két alkalommal – 2015-ben és 2017-ben – életveszélyes állapotba került mérgezésre utaló tünetekkel.

A polineuropátia egy olyan, fájdalommal járó állapot, amelyben a végtagok idegei lassan elhalnak. Ez csak romlani fog azok között a körülmények között, amelyekben most tartják a férjét – mondta Jevgenyija Kara-Murza, hozzátéve: szerinte az olyan magánzárkákat, mint az EKPT, az orosz hatóságok szándékosan használják olyan fogvatartottak esetében, akiknek egészségügyi problémáik vannak, hogy „biztosítsák egészségük további romlását”.

Ehhez kapcsolódóan: Gyakorlatilag halálos ítélet az oroszországi másként gondolkodók börtönbüntetése

Ez történt Alekszej Gorinov volt moszkvai önkormányzati képviselővel, aki hétéves börtönbüntetését tölti 2022 júliusa óta Oroszország Ukrajna elleni agresszióját támadó álláspontjáért, valamint a neves történész, Jurij Dmitrijev esetében, akit a nevelt lányához kapcsolódó fotók miatt ítéltek hosszú börtönbüntetésre – mondta.

„Abszolút koholt vádak” alapján sokszor tették őket büntetőcellába – közölte Jevgenyija Kara-Murza, hozzátéve, hogy Alekszej Navalnij ellenzéki politikust is hasonlóan kezelték, mielőtt februárban meghalt.

Jevgenyija Kara-Murza azt szeretné, ha a világ azzal reagálna a bebörtönzött ellenzéki politikusokkal szembeni orosz bánásmódra, hogy törvénytelennek minősíti a márciusi elnökválasztást.

„Nagyon fontos lenne, hogy a nemzetközi közösség a nevén nevezze a helyzetet, és olyannak lássa Putyint, amilyen: hatalombitorlónak, diktátornak és az Orosz Föderáció törvénytelen vezetőjének, aki természetesen nem nyerte meg a választást, mert minden valódi vetélytársának vagy el kellett hagynia az országot (…) vagy rács mögé került, vagy meggyilkolták, mint Borisz Nyemcovot és Alekszej Navalnijt” – mondta.

Putyin elutasítása partnerként a nemzetközi porondon egyben szolidaritást jelentene a rezsim által bezárt vagy az országból elmenekült oroszokkal, akik folytatják a munkát aktivistaként, újságíróként és önkéntesként.

Jevgenyija Kara-Murza felszólította az Európai Parlamentet, hogy nevezzen ki egy különmegbízottat az oroszországi politikai foglyok jogainak ügyében, aki találkozhatna a fogvatartottak hozzátartozóival, és információkat oszthatna meg a politikai elnyomásról.

Hiszi, hogy a férje és a Kreml más, orosz börtönben fogva tartott ellenfelei kiszabadulhatnak, amikor a háború véget ér Ukrajna győzelmével. De arra figyelmeztet, hogy vannak olyan foglyok Oroszországban, akik vélhetően nem élik meg ezt, mert olyan „borzalmas körülmények között” tartják fogva őket.

Két mérgezés után most 25 év börtön vár az orosz ellenzéki politikusra
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:56 0:00
XS
SM
MD
LG