Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karácsony Gergely: Akkorát buktunk, mint az üveges tót


Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren egy nappal a parlamenti választás előtt, 2022. április 2-án
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond az Egységben Magyarországért kampányzáró rendezvényén Budapesten, a Madách téren egy nappal a parlamenti választás előtt, 2022. április 2-án

Akinek ezek után nincs felelősségérzete az ellenzéki oldalon, aki nem tesz fel magának kérdéseket, vagy úgy érzi, hogy mindent jól csinált, az szerintem pszichopata – mondja a Telexnek adott interjúban Karácsony Gergely. Szerinte nem az összefogás, hanem annak hiánya okozta ​a vereségüket, és ha az ellenzék úgy definiálja magát, hogy ő a nem Fidesz, akkor soha nem lesz elég szavazója. A főpolgármester először szólalt meg az április 3-i választási kudarc óta.

A főpolgármester úgy látja, hogy a Fidesz–nem Fidesz-stratégia, amelyet sokan javasoltak az ellenzéknek, nem működik. Azok, akik gyűlölik ezt a kormányt, elmennek ugyan szavazni ellene, de azok, akiken a választás múlik, akik a két politikai buborékon kívül vannak, csak akkor fognak az ellenzékre voksolni, ha azt gondolják, hogy van saját jövőképe, és jobb, mint a Fideszé.

Elkötelezettebb, aktívabb, de kevesebb szavazó

Az ellenzéki összefogásról a polgármester azt mondta, hogy az az egység, amit kiírtak a plakátokra, nem jött létre politikai, tartalmi, bizalmi értelemben, de szerinte erre lehet, hogy nem is volt idő.

Mint mondja, a kampány során azt lehetett látni, hogy elkötelezettebbek a szavazóik, és minden korábbinál aktívabbak is, és ebből vonhatták le tévesen azt a következtetést, hogy többen vannak, miközben valójában épp hogy kevesebb szavazójuk volt, csak nagyon aktívnak bizonyultak.

Elsikkadt a szociális biztonságot garantáló ellenzéki program

Karácsony szerint annak, amiről az ellenzéknek volt mondanivalója, mint a Nyugathoz tartozás, a demokratikus, jogállami keretek, önmagában nincs társadalmi többsége Magyarországon, mert ha lenne, akkor Orbán Viktor nem lenne tizenkét éve miniszterelnök.

A főpolgármester úgy véli, hogy az emberek többsége számára a demokrácia nem formális intézményeket jelent, hanem a biztos megélhetést, így viszont társadalmi többsége csak olyan politikának lesz, amely az elit mellett annak az alsó középosztálynak is megnyugvást ad, amelyik most a Fideszhez menekült, mert úgy érezte, hogy ott van biztonságban.

„Számukra a demokrácia azzal egyenlő, hogy jól vagy leginkább megélnek. És erre nekünk nem volt válaszunk” fogalmaz az interjúban Karácsony Gergely.

Hatékony volt a háborúpárti ellenzék narratívája

Arról a narratíváról, amelyet a Fidesz pár nap alatt hatékonyan használni kezdett az ellenzéket jellemezve, hogy háborúpárti, a főpolgármester megdöbbentőnek nevezte, hogy még a személyes környezetében is érvelnie kellett ennek az ellenkezője mellett. Szerinte az ellenzék felismerhette volna ennek a jelentőségét, ehelyett magyarázkodásra kényszerült.

Karácsony szerint a közpénzekkel olajozott propagandagépezet hatékonyságát mutatja, hogy az az üzenet, amely csak az utolsó hetekben jött, átment, igaz, a Fidesz el is költött a főpolgármester becslései szerint közel egymilliárd forintot.

Karácsony Gergely szerint Márki-Zay Pétert az robbantotta be az előválasztáson, hogy hitelesen meg tudta testesíteni az ellenzéki elittel kapcsolatos kritikát, később azonban nem tudott ebből érdemi politikát csinálni. A főpolgármester úgy véli, a következő két évben arról fog szólni a politikai harc az ellenzéken belül, hogy ki az, aki viszi a zászlót.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG