Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Karikó Katalin is az orvosi Nobel-díj esélyesei között van


Karikó Katalin magyar biokémikus, a BioNTech alelnöke és a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa Budapesten 2021. május 27-én
Karikó Katalin magyar biokémikus, a BioNTech alelnöke és a Pennsylvaniai Egyetem adjunktusa Budapesten 2021. május 27-én

Ezen a héten derül ki, hogy kik kapják idén a Nobel-díjakat. Elsőként az orvosi-élettani kategóriában hirdetnek nyertest Stockholmban. Ezúttal is az esélyesek között van a magyar biokémikus az új típusú koronavírus elleni, mRNS-alapú vakcina egyik kifejlesztőjeként.

Karikó Katalin és amerikai kollégája, Drew Weissman mellett narkolepszia- és rákkutatók is esélyesek.

A magyar kutatóbiológus több rangos orvosi díjat elnyert már, de a Nobel-díjból kimaradt eddig. Nem ritka, hogy a Nobel-bizottság akár évtizedeket is vár a kitüntetésre egy-egy felfedezést követően, megbizonyosodva arról, hogy kiállta az idő próbáját.

„Az akadémia talán úgy látja majd, hogy alaposabban kell vizsgálnia, de egy napon nyerniük kellene” – mondta Annika Östman svéd tudományos újságíró.

A szakértő úgy tippeli, hogy idén Kevan Shokat amerikai biológus viheti haza a kitüntetést, aki arról vált ismertté, hogy kifejlesztette, hogyan lehet blokkolni a rákot okozó KRAS gén daganatnövesztő hatását az esetek egy jelentős részénél.

David Pendlebury, a Clarivate Analytics vezetője szerint a daganatok kezelésére szolgáló T-sejtes terápia vagy az emberi mikrobiom terén végzett munkával foglalkozó tudósokat is díjazhatnak.

„Több ember érdemelné meg a Nobel-díjat, mint ahányat kioszthatnak” – jelentette ki.

Annika Östman kollégája, Lars Broström két amerikai biológust emelt ki, Stanislas Leiblert és Michael Elowitzot, akik a szintetikus biológia alapjait rakták le, amely terület azonban a szakember szerint etikai kérdéseket vet fel azt illetően, hol kellene meghúzni a határt az élet teremtésében.

Kedden a fizikai, szerdán a kémiai díj kitüntetettjeit ismerteti a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A hagyományoknak megfelelően csütörtökön hirdetik ki az irodalmi kategória nyertesét.

A Nobel-békedíj idei kitüntetettjét pénteken hozzák nyilvánosságra Oslóban, majd október 9-én ismét Stockholmban azt, hogy ki kapja a svéd jegybank által alapított közgazdasági Nobel-emlékérmet.

Az először 1901-ben kiosztott, tízmillió svéd koronával (375 millió forinttal) járó díjakat a szokásoknak megfelelően az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én adják át.

A fizikai Nobel-díjra elsősorban a grafén vagy a neutrínók antarktiszi detektálását végző IceCube nevű műszer terén végzett munkát tartják esélyesnek idén.

A kémiai kitüntetést az új generációs DNS-szekvenálással foglalkozó tudósok, esetleg az azt kutatók kaphatják, hogy miként juttathatók célzottabban különböző hatóanyagok a sejtekhez.

Irodalmi Nobel-várományosként egyesek a kormánykritikus orosz Ljudmila Ulickaját, a kínai avantgárd Can Csuét, a brit Salman Rushdie-t és a norvég Jon Fossét emlegetik.

A Nobel-békedíjra nagyon sok elképzelhető díjazott van, szakértők szerint talán az iráni nők küzdelmét, az ukrajnai háborús bűncselekmények dokumentálását vagy a Nemzetközi Büntetőbíróságot ismerheti el a testület.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG