Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mindent vittek a fegyveresek az ukrajnai magyaroktól, amin azt a feliratot látták, hogy autonómia


Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségének elnöke beszél báró Perényi Zsigmond szobra előtt a róla elnevezett középiskola előtti parkban az ukrajnai Nagyszőlősön, 2019. október 6-án.
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségének elnöke beszél báró Perényi Zsigmond szobra előtt a róla elnevezett középiskola előtti parkban az ukrajnai Nagyszőlősön, 2019. október 6-án.

Fegyveres razziát tartott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) számos kárpátaljai magyar intézményben hétfőn. Lefoglaltak többek közt például egy konferenciakiadványt, vagy egy nagy-magyarországos térképet.

Több intézmény volt érintett
II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, az Egán Ede Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ Jótékonysági Alapítvány épületébe, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházához, és Brenzovics László KMKSZ-vezető lakásához is kivonultak házkutatni.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat szerint számos olyan tartalmat találtak, ami "az úgynevezett Nagy-Magyarországot" és "a kárpátaljai etnikai autonómiát népszerűsítik". Képként pedig ehhez olyan anyagokat csatoltak, amelyek biztosan nem adhatnak okot semmiféle illegális tevékenység gyanújára.

"Felmutatták a zaporizzsjei bíróság egy végzését, ez alapján zajlottak a házkutatások" - mondta a Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) kommunikációs titkára a Szabad Európának.

Ezt minden házkutatócsapat vezetője felmutatta az adott intézmény vezetőjének vagy ott lévő portásnak, majd mindenkit igazoltattak a titkár elmondása alapján.

Aztán felajánlották a bennlévőknek, hogy elmehetnek, ha akarnak, de ha maradnak, akkor meg kell várniuk a végét, mert lezárták az épületeket. Estére fejezték be a vizsgálatokat, Brenzovics László lakásánál a legkésőbb.

Pénzmosás is a vádak között
Magyarországi támogatásból megvalósuló fiktív szerződések megkötésével, kettős könyveléssel, pénzmosással is vádolják Brenzovics Lászlót, írja a Kárpátalja.ma egy újságíróra hivatkozva.

"Mindent átvizsgáltak, de elsősorban dokumentumokat kerestek. De megnézték a szekrényeket, az emlékplaketteket, még a fotelek mögé is benéztek" - mondta Darcsi Karolina.

Korábban soha nem volt még házkutatás ezeknél az intézményeknél. A kárpátaljai magyarokkal szemben a szeparatizmus vádját viszont már korában is felhozták, néhány éve lett ez kampánytéma, de eddig mutatott fel senki semmi olyan bizonyítékot, ami szeparatizmusra utalt volna.

"Nem tudom, hogy a házkutatók mennyire tudtak magyarul. Az egyik elvitt kiadványon szerepel az autonómia kifejezés, de ez egy nemzetközi konferencia kiadványa volt. A másik kiadvány egy Ukrajnában kiadott évkönyv, a KMKSZ elmúlt 30 évéről szól" - mondta el a szervezet titkára.

Lefoglaltak emellett kitüntetéseket, plaketteket, és dokumentumokat és néhány adathordozót is. Elvittek egy adathordozót is, amin az elmúlt 30 videóanyagait tárolta a szövetség.

"Ezen közgyűlések vagy kulturális fesztiválok vannak rajta. Nézzék végig, jó szórakozást kívánunk hozzá, de utána kérnénk majd ezeket vissza" - tette hozzá Darcsi Karolina.

Október 25-én a KMKSZ sikeresen szerepelt a helyi helyhatósági választásokon. Darcsi Karolina erre reagálva elmondta, hogy ettől nem feltétlenül független, hogy most házkutatásokra került sor. A megyei koalíciós tárgyalások egyébként ezekben a napokban zajlanak.

Olekszij Petrov megyei közigazgatási vezető elhatárolódott attól, hogy ő rendelte volna meg a házkutatásokat az SBU-tól. Petrov egyébként egykori hírszerző, az SBU egyik korábbi vezetője is.

Ő a bűnüldöző szervekre helyezte a felelősséget, mondják el ők, hogy milyen okok miatt látták indokoltnak a házkutatásokat.

Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált a Facebookon, bekérették az ukrán nagykövetet. A miniszter azt ígrte, hogy a NATO külügyminisztereinek keddi találkozóján ezt a sérelmet fel fogja hozni. Ukrajna ugyanis NATO-tag szeretne lenni, de csak egyhangú döntéssel lehetne majd az.

(A külügy videója hosszabb zenei részlettel indul)
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG