Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiegyezés jöhet az arab tavasz óta tartó vitában


Fajszal bin Farhan szaúdi herceg Washingtonban (Egyesült Államok), 2020. október 14.
Fajszal bin Farhan szaúdi herceg Washingtonban (Egyesült Államok), 2020. október 14.

Szaúd-Arábia három év után rendezné a vitáját Katarral. Az öböl-állammal szemben a szaúdi királyság több más arab országgal együtt, terrorizmus támogatás vádjával embargót vezetett be, azonban a szaúdiaknak most jobb kapcsolatot kell kialakítaniuk szomszédaikkal.

A két öbölmenti ország, Szaúd-Arábia és Katar között még 2017-ben hidegült el teljesen a diplomáciai viszony. Ebben az évben Szaúd-Arábia, Egyiptom, Bahrein és az Egyesült Arab Emirátusok is megszakították a kétoldalú kapcsolatokat Katarral, sőt, megtiltották a katari repülőknek és hajóknak a beutazást, és lezárták a Katarral közös határokat. Tekintve, hogy Katar egyetlen szárazföldi szomszédja Szaúd-Arábia, ezzel a lépéssel csaknem teljesen elvágták az országot a külvilágtól.

Terrorvád és iráni kapcsolatok

A blokádot a szaúdiak hivatalosan azzal indokolták, hogy Katar terroristákat támogatott, de a konfliktus gyökerei még a 2011-es arab tavaszig nyúlnak vissza: Katar akkor, szemben Szaúd-Arábiával, támogatta a forradalmi változásokat a Közel-Kelet országaiban. Ez nyilvánosan is megmutatkozott a katari székhelyű Al-Dzsazira tudósításaiban, amely általánosságban támogatta az egyiptomi, szíriai, líbiai és tunéziai felkelőket, kiváltva ezzel a status quo pártján álló szaúdi monarchia haragját.

Bár erre nincs egyértelmű bizonyíték, Katar a gyanú szerint pénzügyi segítséget is nyújtott a felkelőknek, köztük olyan, szélsőséges iszlamista nézeteket valló csoportoknak is, mint a szíriai An-Nuszra Front. A szaúdiak szemében ennél is nagyobb probléma volt, hogy Katar az évek során jó kapcsolatokat épített ki Iránnal, Szaúd-Arábia legfőbb régiós riválisával.

A hétvégén azonban Fajszal bin Farhan szaúdi herceg, a monarchia egyik befolyásos vezetője azt mondta, olyan megegyezés kidolgozásába kezdtek, amellyel véget érhet a három éve tartó blokád Katar ellen. „Továbbra is kapcsolatokat építünk katari testvéreinkkel, és reméljük, hogy ők is nyitottak az együttműködésre. Nem lehet azonban megkerülni a valós biztonsági aggodalmainkat. Azoban úgy gondolom, ezekre is találunk majd megoldást” – mondta.

A katari külügyminiszter, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani szintén úgy fogalmazott: az öbölmenti válságnak nincsenek nyertesei, ezért reméli, hogy minél hamarabb sikerül azt megoldani.

Az amerikai választások hatása

A válság alakulásában fontos szerepet kaphat Törökország, akik eddig inkább Katar pártját fogták a szaúdiakkal szemben. A törökök és szaúdiak közti feszültség 2018-ban, Dzsamal Hasodzsi szaúdi ellenzéki újságíró meggyilkolása után ért tetőpontjára. Az isztambuli szaúdi nagykövetségen történt merénylet súlyos diplomáciai arcvesztést okozott a monarchiának, akik presztízsüket elsősorban csak az Egyesült Államok támogatásának köszönhetően őrizhették csak meg.

A gyilkosság után nem sokkal Rijád gyakorlatilag embargót vezetett be a török árukkal szemben. Ehhez képest szembetűnő, hogy a szaúdi herceg az Al-Dzazírának azt mondta, „jó, baráti kapcsolatokat” ápolnak Törökországgal.

A mostani, Katarral való kiegyezési kísérletnek az Al-Dzsazíra szerint köze lehet az amerikai elnökválasztás eredményéhez is. Mint írják, Donald Trump szoros személyes kapcsolatot alakított ki a szaúdi vezetéssel, emiatt hajlandó volt szemet hunyni a szaúd-arábiai jogsértések, például a Hasodzsi-gyilkosság felett.

Az új elnök, Joe Biden a szaúdiak szerint már nem lesz ennyire elnéző, ezért Rijádnak óvatosabban kell majd eljárni a régiós politikában. Papíron mind Szaúd-Arábia, mind Katar, mind Törökország amerikai szövetségesek, és Biden (aki a kampánya során nyíltan bírálta a szaúdi vezetést) egyáltalán nem biztos, hogy Rijád pártjára áll majd az országok konfliktusában. Különösen, mivel Trumphoz képest Biden Iránnal szemben mérsékeltebb álláspontot képvisel, és Katar épp a perzsa állammal ápolt kapcsolatok miatt került összetűzésbe a szaúdiakkal.

Szaúd-Arábia szövetségesei azonban nem egységesek abban, hogy mennyire nyitottak a Katarral való megegyezésre. Juszef al-Otaiba, az Emírségek amerikai nagykövete az izraeli médiának azt mondta, nem hiszi, hogy a közeljövőben feloldhatják a Katar elleni szankciókat. „Nem hiszem, hogy addig lehetséges a megegyezés, amíg a másik fél nem tart önvizsgálatot” – fogalmazott.

XS
SM
MD
LG