Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Katasztrofális munkaerőhiány léphet fel a megszállt zaporizzsjai atomerőműben


Áttelepített zaporizzsjai lakosok érkeznek Bergyanszkba 2023. május 7-én
Áttelepített zaporizzsjai lakosok érkeznek Bergyanszkba 2023. május 7-én

Az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító létesítmény mintegy 2700 ukrán dolgozójának kitelepítését tervezik az orosz hatóságok – figyelmeztetett az ukrán atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom.

A vállalat arról számolt be, hogy családjukkal együtt Oroszországba fogják szállítani azon munkatársakat, akik a zaporizzsjai reaktorok tavalyi elfoglalását követően szerződést kötöttek az orosz Roszatommal.

Rámutattak, hogy ez tovább fogja súlyosbítani a helyzetet, és „katasztrofális hiány” alakulhat ki képzett szakemberekből az erőműben.

Ehhez kapcsolódóan: Deportálhatják az orosz állampolgárságot elutasító lakosokat az annektált ukrajnai területeken

Azt nem közölték, hogy az érintetteket kényszerítik-e a terület elhagyására, a tájékoztatásban szereplő információkat sem sikerült eddig megerősíteni.

A régió orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányzója múlt hétvégén elrendelte a civilek evakuálását a térségből, így az erőmű legtöbb dolgozójának lakóhelyeként szolgáló Enerhodarból is.

Az orosz haderő ellenőrzése alá került, szovjet tervezésű erőművet az utóbbi hónapokban többször is légicsapások érték, amiért a szemben álló felek egymást okolják. Sokakat komoly aggodalommal tölt el egy, az 1986-os csernobili nukleáris balesethez hasonló katasztrófa veszélye.

Kijevi közlés szerint az oroszbarát zaporizzsjai hatóságok fel akarják gyorsítani a helyiek kitelepítését a készülő ukrán ellenoffenzívára tekintettel.

Katonai elemzők úgy vélik, hogy Ukrajna erre a területre összpontosíthat majd az ellentámadás során, megpróbálva kettévágni az orosz ellenőrzés alatt álló területeket egészen a déli Azovi-tengerig.

Ehhez kapcsolódóan: Miért lehet Ukrajna közelgő offenzívája a háború legfontosabb összecsapása?

Ukrán értesülések szerint a nukleáris erőmű dolgozóinak költözésre hajlandó rokonait az oroszországi Rosztov régióba telepítették ideiglenes táborokba, míg a munkatársak számára megtiltották Enerhodar elhagyását.

A megszállt területek ukrán partizánmozgalmait koordináló Nemzeti Ellenállási Központ bejelentette, hogy Zaporizzsjában sorra zárják be az iskolákat, buszokat készítenek elő és tisztségviselőket neveznek ki a jórészt a gyerekekre fókuszáló kitelepítési művelet felügyeletére.

A zaporizzsjai atomerőmű a február 24-én kitört háború előtt Ukrajna áramellátásának mintegy ötödét biztosította, de a harcok miatt le kellett állítani a reaktorokat. Ennek ellenére is fennáll a túlmelegedés kockázata, amennyiben elvágják az áramellátást, mint ahogy többször is történt, és megszűnik a tartalékgenerátorok működése. Eddig nem regisztrálták radioaktív anyag szivárgását.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG