Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jóval gyengébb munkavállalói helyzetbe kerülhetnek a magyar katonák, a szakszervezeteket is betiltaná náluk a kormány


Tisztavatás a Kossuth téren 2023. augusztus 20-án. A képen Novák Katalin, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Böröndi Gábor
Tisztavatás a Kossuth téren 2023. augusztus 20-án. A képen Novák Katalin, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Böröndi Gábor

Alkotmánymódosítást nyújtott be a kormány, amelyben két lépésben csökkentené a magyar katonák munkavállalói lehetőségeit. Egyrészt betiltanának minden lehetséges szakszervezetet a honvédség hivatásos állományú tagjainál, másrészt a továbbiakban új törvény helyett később elég lenne a honvédelmi miniszter rendelete is a magyar katonák alapvető jogainak és kötelezettségeinek meghatározására.

Alkotmánymódosítást kezdeményezett a kormány, pontosabban a kormány nevében a KDNP-s Semjén Zsolt képviselő – vette észre a 444.hu.

Ebben egyrészt be terveznek tiltani minden lehetséges szakszervezetet a magyar katonáknál.

„A Magyar Honvédség hivatásos állományú tagja jogállásával összefüggésben szakszervezet nem alakulhat és tevékenykedhet” – írják.

Valamilyen érdekképviseleti szerv talán még létezhet a katonáknál is az alkotmánymódosítási javaslat szerint, de azt majd a kormány rendeletben dönthetné el, milyen.

Úgy tűnik, mintha legalább egy Honvédszakszervezet jelenleg is létezne, de az biztos, hogy az elmúlt években a magyar katonák munkavállalói lehetőségei kapcsán nem zavartak sok vizet.

Másik változtatásként módosítanák az aktuális alkotmányt (hivatalos nevén Alaptörvényt) úgy is, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományú tagjainak jogállását, a jogállásukkal összefüggő alapvető jogaikat és kötelezettségeiket a jövőben ne kelljen törvényben megadni, elég legyen ehhez egy kormányrendelet is. További részletek a kormány módosítási javaslatában.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG