Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Megtalálták a több mint egy évtizede eltűnt volt MTK-s focista holttestét


Törőcsik András és Katzenbach Imre az MTK-VM öltözőjében 1989.január 5-én
Törőcsik András és Katzenbach Imre az MTK-VM öltözőjében 1989.január 5-én

Megtalálták Katzenbach Imre egykori MTK-s focista földi maradványait, írja az MTI a rendőrség híre alapján. Katzenbach Imre még 2009. szeptember 28-án tűnt el XVII. kerületi otthonából, papírjait, kulcsait, Mercedesét hátrahagyva.

Előtte még magához vett 500 millió forintot készpénzben a cége számlájáról. 45 éves volt akkor, eltűnése csak hat hónappal később vált nyilvánossá.

A rendőrség leírása szerint tavaly jutottak olyan információkhoz, hogy a férfit megölhették. A holttestet Baranyajenő térségében rejtették el, a nyomozók pedig megtalálták és azonosították a sértett földi maradványait.

A most 50 éves H. Attilát vádolják a gyilkossággal, aki már jelenleg is börtönben van. A férfi és Katzenbach Imre a kétezres évek egyik legsúlyosabb korrupciós ügyében, az Eclipse-ügyben voltak érintettek. Az ügyről itt olvashat bővebben.

Pintér Hajnalka egy csónakban az MSZP erős embereivel

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt .-t 2003. április 4-én alapították, a cég főtevékenysége autók eredetiségvizsgálata volt. Az állam tíz nappal korábban változtatott a szabályozáson, hatósági árassá téve a sok esetben kötelező szolgáltatást. Az Eclipse elkezdett óriási közbeszerzéseket nyerni az eredetiségvizsgálati iparágban. A közbeszerzések jó részét az állam titkosította.

Külön érdekes volt, hogy egyébként az autók eredetiségvizsgálata értelmetlennek bizonyult, hiszen az állami szakértők később arra jutottak, hogy aki ellopott egy autót, az utána jellemzően nem vitte el eredetiségvizsgálatra.

Az Eclipse elvileg informatikai szolgáltatásokat biztosított az eredetiségvizsgálathoz. A GVH később ezek jelentős részét teljesen feleslegesnek ítélte. Magyarországnak évente több mint tízmilliárd forintos költséget jelentett az egész rendszer.

Az Eclipse-nél a közbeszerzéseknek két projektmenedzsere volt, egyikük Pintér Hajnalka volt, Pintér Sándor belügyminiszter lánya. Felügyelőbizottsági tagjuk volt Béres Péter, Lamperth Mónika akkori belügyminiszter főtanácsadója is és Tuller András, az MSZP-hez közelállóként emlegetett ügyvéd is.

Egyes hírek arról szóltak, hogy az Eclipse egy lebukott titkosszolgálati cég lehet, de ezt az érvelést gyengíti, hogy a vállalatnál nem voltak különösebben elővigyázatosak. Az Eclipse elvileg szoftvercég volt, de a honlapukon fehér alapon fekete betűkkel csak annyi állt:

"Welcome to the real world..."

Feltűnő volt az is, hogy nemcsak otthon tartottak luxusautókat, hanem beszálltak az amatőr autóversenyek egyik legdrágább kategóriájába is. Az Eclipse-től milliárdos szolgáltatásokat vásárló egyik volt állami hivatali vezetőnek, Eiselt Györgynek pedig Mercedeseket adott a cég.

A cég a bevételei után nem akart adót fizetni, ezért fiktív számlákat gyártottak vagy vettek. Végül adócsalás miatt csapott le rájuk a hatóság, de nem a rendőrség, hanem a Vám- és Pénzügyőrség.

Katzenbach Imre a vállalat pénzmosási részének irányításában vállalhatott szerepet. 2009 szeptemberében tűnt el, amikor már sűrűsödni kezdtek a cég gondjai. 2010. februárjában nyomozás is indult pénzmosás és adócsalás gyanúja miatt.

A nyomozás során később a nyomozást vezető ügyészt leváltották, és több érintett nyomozót is félreállított az állam. Egyes érintett nyomozók név nélkül nyilatkozva azt állították, hogy a nyilvánvalónak induló ügy bizonyítékait ismeretlen hozzáférők módszeresen meghamisítják. Az ügyben számos bizonyítéknak számító lehallgatási felvétel valahogy eltűnt a rendőrségről, a nyomozást pedig ismeretlen időpontban titkosították.

2011 elején felrobbant egy, az Eclipse-ügyben érintett számlagyáros vállalkozó autója, de nem sérült meg senki. Két héttel később az Eclipse egyik programozójának az autóját robbantották fel ugyanolyan módon, ugyanolyan jugoszláv kézigránáttal.

A rendőrök Pintér Hajnalkát nem hallgatták ki az ügyben, még tanúként sem, pedig az ő lehallgatott telefonbeszélgetései bizonyítéknak számítottak az ügyben. Eiselt Györgyöt a kormányváltás után Pintér Sándor magához vette a Belügyminisztériumba, de az ajándék Mercedesek miatt később le kellett mondania.

2013-ban a bíróság bizonyíték hiányában minden gyanúsítottat felmentett első fokon. 2016-ban viszont az Eclipse-ügy tizenkét vádlottja közül nyolcat adócsalás miatt letöltendő börtönre ítéltek, 2-4,5 év közötti büntetéseket kaptak. A vád szerint a cégből legkevesebb 15 milliárd forint készpénz tűnt el és egymilliárd forintnyi adót nem fizettek be.

Katzenbach Imre meggyilkolásának ügyében a nyomozás még folyamatban van.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG