Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Kedves barát” – szíriai menekült faragja a kölni dóm makettjét


Fadel Alkhudr a világörökség részét képező kölni dóm előtt 2022. június 20-án
Fadel Alkhudr a világörökség részét képező kölni dóm előtt 2022. június 20-án

Amikor 2015-ben Fadel Alkhudr szír menekült Németországba érkezett, az első dolog, amit Kölnben a vonatból kiszállva megpillantott, a város fenséges székesegyháza volt.

A 42 éves Alkhudrt annyira lenyűgözte a Rajna folyó híres gótikus látványossága ikertornyaival és finoman faragott díszeivel, hogy órákon át nézegette. Fényképeket készített róla, vázlatokat rajzolt, végül egy famásolat faragásába fogott.

Alkhudr több mint két és fél éven – vagy, ahogy mondja, mintegy ötezer órán – át azon dolgozott, hogy elkészítse a két méter magas másolatot egy kis pincéből kialakított műhelyben Köln Kalk negyedében.

Alkhudr, aki muzulmán, azt mondja, olyan szoros kapcsolatot alakított ki a katolikus katedrálissal, hogy egy ponton úgy érezte, az épület a részévé vált, „mintha egy kedves barátom lenne”.

A szír férfi, aki 13 évesen édesapjától tanult faragni, először Törökországba, majd a nyugat-németországi Kölnbe menekült, miután családja aleppói fafaragó üzlete megsemmisült a szíriai háborúban. Azt mondja, gyakran kérdezik tőle, nem furcsa-e, hogy egy muszlim Németország leghíresebb keresztény templomának szenteli magát.

Egyáltalán nem – feleli –, mert a polgárháború előtt Aleppóban nőtt fel, voltak muszlim és keresztény barátai is, valamint különböző vallású vásárlói, akik fából faragott művészeti tárgyakat vettek a családi boltban.

„Amikor Aleppóban voltunk, nem volt semmi probléma a mecset és a templom között – meséli az ötgyermekes édesapa. – A szomszédaink keresztények voltak, mi pedig muszlimok, meg szoktuk hívni egymást az otthonunkba, és nem volt ezzel semmi gond.”

A szíriai menekült a műve előtt a dóm kölni látogatóközpontjában 2022. június 20-án
A szíriai menekült a műve előtt a dóm kölni látogatóközpontjában 2022. június 20-án

Alkhudr egyike annak a több mint egymillió embernek, akik 2015–2016-ban Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkeztek Németországba a hazájukban pusztító háború, rombolás és szegénység elől menekülve. Először alkalmi munkákat végzett, hogy megéljen, 2017-ben elhozta a családját, 2019 óta pedig a dóm modelljének megalkotására összpontosít. Reméli, hogy a jövőben megélhet faragóművészként Németországban.

Alkhudr kemény bükkfát és ötvenéves otthoni szerszámokat használt Szíriából, amelyeket még az édesapjától örökölt. A végeredmény magasabb nála, két méter magas és hosszú, a szélessége 1,40 méter.

Az eredeti székesegyház 152 méter magas, és több mint hatszáz évbe telt – 1248-tól 1880-ig –, amíg elkészült. Az UNESCO-világörökség része, itt található a Három Királyok szentélye, amelyről úgy tartják, hogy a három napkeleti bölcs csontjait tartalmazza. A dóm Németország egyik legfontosabb turisztikai látványossága és Észak-Európa egyik legrégibb és legjelentősebb zarándokhelye.

Alkhudr finoman cizellált alkotása jelenleg a székesegyház Domforum látogatóközpontjában látható, az eredetijével szemben. A szír férfi abban reménykedik, hogy más városokban is bemutathatja famunkáit, és így terjesztheti azt, amit a dóm egyesítő üzenetének tekint.

„Számomra a katedrális minden ember otthona” – mondja.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG