Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kegyelmet kapott a Politkovszkaja meggyilkolása ügyében elítélt férfi, miután Ukrajnában harcolt


A tizenhét éve meggyilkolt újságírónőre emlékeztek Szentpétervárott 2013. október 7-én
A tizenhét éve meggyilkolt újságírónőre emlékeztek Szentpétervárott 2013. október 7-én

Kegyelmet kapott Putyin elnöktől Szergej Hadzsikurbanov, miután részt vett az Ukrajna elleni háborúban. Az egykori orosz rendőrt húsz év börtönre ítélték azért a szerepéért, amelyet 2006-ban játszott a neves újságíró, Anna Politkovszkaja meggyilkolásának megszervezésében.

Hadzsikurbanov ügyvédje, Alekszej Mihalcsik november 14-én megerősítette az arról szóló sajtóértesüléseket, hogy a védelmi minisztérium 2022 végén besorozta Hadzsikurbanovot az ukrajnai háborúba. Mihalcsik elmondta, hogy hat hónap ukrajnai szolgálat után védence kegyelmet kapott, de továbbra is az orosz fegyveres erőkben szolgál Ukrajnában, szerződéses alapon.

2014-ben a moszkvai városi bíróság húsz év börtönbüntetésre ítélte Hadzsikurbanovot azzal a váddal, hogy közvetített a Putyint bíráló Politkovszkaja meggyilkolásának megszervezésében. Az újságíró derített fényt kitartó munkával az Oroszországban folyó magas szintű korrupcióra és a csecsenföldi jogsértésekre. 2006. október 7-én lőtték le a moszkvai társasházban, ahol lakott.

Az Oroszország észak-kaukázusi területéről, Csecsenföldről származó Rusztam Mahmudovot és Lom-Ali Gaitukajevet életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután az esküdtszék bűnösnek találta az egyiküket Politkovszkaja agyonlövésében, másikukat pedig a merénylet megszervezésében. Gaitukajev meghalt a börtönben.

Az ügy többi vádlottja közül Denisz Pavljucsenkov volt moszkvai rendőrt tizenegy év börtönre ítélték, miután bevallotta, hogy ő szervezte meg Politkovszkaja megfigyelését a gyilkosság előtt.

Hadzsikurbanov ártatlannak vallotta magát, és kitartott amellett, hogy az ellene felhozott vád Pavljucsenkov hamis vallomásán alapul.

Politkovszkaját Putyin születésnapján ölték meg, ami azt feltételezi, hogy a gyilkosságot „ajándéknak” szánták az elnöknek.

Ehhez kapcsolódóan: Tizenöt évvel Politkovszkaja meggyilkolása után valósággá váltak az orosz riporter félelmei

Politkovszkaja hozzátartozói és kollégái azt mondják, hogy az elmarasztaló ítéletek ellenére addig nem valósul meg az igazszolgáltatás az ügyben, amíg a gyilkosság megrendelőit nem azonosítják és ítélik el.

2018-ban az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy Oroszország „elmulasztotta megtenni a megfelelő vizsgálati lépéseket a gyilkosságot megrendelő személy vagy személyek megtalálására”.

Politkovszkaja 1958-ban született New Yorkban, egy Ukrajnából származó szovjet diplomata lányaként.

Számos orosz és nemzetközi díjat kapott, köztük az Amnesty International Global Award for Human Rights Journalism díját 2001-ben, a PEN Írásszabadság-díját 2002-ben, az Olaf Palme-díjat 2004-ben.

2007-ben ő lett az első, akit posztumusz UNESCO/Guillermo Cano World Press Freedom-díjjal tüntettek ki.

XS
SM
MD
LG