Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Százéves a magyar sport egyik ikonja, a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka


Ágnes Keleti at a photo shoot organized on the occasion of her upcoming birthday at the Marriott Hotel in Budapest on January 4, 2021.
Ágnes Keleti at a photo shoot organized on the occasion of her upcoming birthday at the Marriott Hotel in Budapest on January 4, 2021.

Keleti Ágnes szerint az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet. A Nemzet Sportolója, az ötszörös olimpiai bajnok tornász egyben a legtöbb - egészen pontosan tíz - olimpiai éremmel rendelkező magyar női sportoló is, akiről már életében kisbolygót, épületet és bajnokságot neveztek el.

Csak szép idő legyen - ezt kívánta a születésnapjára Keleti Ágnes, aki megélt egy évszázadot. A születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen azt mondta, ez az évforduló pont ugyanolyan számára, mint amikor 60 éves volt.

Keleti Ágnes a közelgő születésnapja alkalmából szervezett fotózáson a budapesti Marriott szállodában 2021. január 4-én.
Keleti Ágnes a közelgő születésnapja alkalmából szervezett fotózáson a budapesti Marriott szállodában 2021. január 4-én.

"Élek, jól élek, szeretek élni"

Keleti Ágnes a legtöbb olimpiai éremmel (tíz) rendelkező magyar női sportoló, nemcsak a legidősebb élő olimpiai bajnok, hanem a legidősebb ötkarikás érmes is.

"Az egészség a lényeg, a születésnap egyáltalán nem fontos, csak a jó élet" - mondta Keleti Ágnes, akinek a napjai elmondása szerint jól telnek. "Csak szép idő legyen" - ezt kívánta születésnapjára a sportoló, 46 magyar bajnoki cím, öt olimpiai aranyérem és összesen tíz olimpiai érem birtokosa. Nemcsak a legidősebb élő olimpiai bajnok ő, hanem a legidősebb ötkarikás érmes is - akiről nem mellesleg egy 2005-ben felfedezett kisbolygót is elneveztek már.

Az Újpesti Torna Egylet szerdán jelentette be, hogy az ötszörös olimpiai bajnokról kapja nevét a klub közelmúltban felújított tornacsarnoka. A közmédia pedig portréfilmmel tiszteleg a százéves Keleti Ágnes előtt.

Álnéven, Juhász Piroskaként

1921. január 9-én született Budapesten, családja zsidó származású volt és Klein Ágnes néven anyakönyvezték. A Nemzeti Torna Egyletben kezdett sportolni. A II. világháborút és a holokausztot hamis papírokkal, Juhász Piroskaként, Szalkszentmártonban vészelte át. Apja Auschwitzban halt meg, férje túlélte Mauthausent.

Nem csak itthon ünneplik

Keleti Ágnes az 1956-os melbourne-i olimpia után négy arannyal térhetett volna haza, de Ausztráliát választotta, majd 1957-ben Izraelben telepedett le. Életének 100 évéből csaknem hatvanat töltött a zsidó államban.

Tel-Avivban a tornaválogatott szövetségi kapitánya volt, 30 éven át tornászok és testnevelő tanárok generációit képezte az ottani testnevelési főiskolán. Összeállításában az Index idézi Keleti Ágnes volt izraeli kollégáját, Chaya Halperint, aki szerint Keleti

"kemény edző és tanár volt, de nagyon tisztességes és figyelmes, és gondoskodott arról is, hogy a megfelelő értékekre neveljen. Az első az egészség volt."

Izraelben ettől az évtől róla nevezik el az izraeli bajnokságot. Születésnapja alkalmából Orbán Viktor és Benjamin Netanjahu, Magyarország és Izrael miniszterelnöke is felköszöntötte.

A Nemzet Sportolója négy éve újra Budapesten él, és a járvány megjelenéséig sokat járt társaságba, kirándult, sportolt.

Az MTI, az Index és a Nemzeti Sport alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG