Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Újabb orosz kémbotrány, most Berlinben


A Brandenburgi kapu, háttérben a berlini városházával 2020. szeptember 9 -én

Moszkvának kémkedhetett egy brit állampolgár a német fővárosban. A férfit, Nagy-Britannia berlini követségének alkalmazottját augusztus 10-én tartóztatták le Potsdam városában. A német hatóságok szerint Oroszországnak kémkedett.

A német szövetségi ügyészség közleményében David S.-ként azonosított férfi 57 éves brit állampolgár. Augusztus 10-én tartóztatták le a Berlinhez közeli Potsdam városában. A brit rendőrség megerősítette a férfi németországi letartóztatását és azt, hogy a gyanúsítás szerint „titkosszolgálati tevékenységgel” kapcsolatos bűncselekményeket követett el.

Az orosz hatóságok egyelőre nem nyilatkoztak az ügyben.

A német közlemény szerint a gyanúsított állítólag 2020 novembere óta együttműködött az orosz titkosszolgálatokkal, és legalább egy alkalommal átadta a munkájához kapcsolódó dokumentumokat az orosz ügynököknek pénzügyi ellentételezés fejében. Az őrizetbe vétel a német és a brit hatóságok közös nyomozásának eredménye. A bíróság dönt a gyanúsított előzetes letartóztatásáról.

Nem ez az első orosz kémügy Németországban

Moszkva számos kémbotrányba keveredett és összeütközésbe került kormányokkal diplomaták kölcsönös kiutasításához vezető ügyekben.

A Szabad Európa is beszámolt arról, hogy júniusban a német hatóságok letartóztattak egy orosz állampolgárt, akit azzal vádolnak, hogy kényes információkat továbbított Moszkvába egy német egyetemről készpénzért.

A német ügyészek pedig februárban kémkedésért emeltek vádat egy német férfi ellen, aki a vádhatóság szerint a berlini parlament épületének alaprajzát adta át az orosz titkosszolgálatoknak.

Készült az AP és az AFP alapján.

XS
SM
MD
LG