Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Virológus az uniós pénzstopról: Az elmúlt évtized egyik legnagyobb tudományos krízise


Koronavírus elleni oltóanyagot fertőtlenítenek Nyíregyházán 2021. június 30-án (képünk illusztráció)
Koronavírus elleni oltóanyagot fertőtlenítenek Nyíregyházán 2021. június 30-án (képünk illusztráció)

Az Európai Unió Tanácsa 2022. december 15-i hatállyal megtiltotta a szerződéskötést az alapítványi formában működő magyarországi egyetemekkel minden, Horizont-alapból finanszírozott pályázat esetében. Kemenesi Gábor virológus azt mondta, hogy a gyakorlatban a decemberi határidő előtt elnyert pályázati programokat is érinti a döntés.

A kutató a Népszavának beszélt arról, hogy legutóbb egy olyan, rovarok által terjesztett betegségekkel foglalkozó nemzetközi hálózati programból rakták ki őket egyik pillanatról a másikra, amely még tavaly december 15-e előtt elindult, és aláírták.

Kemenesi szerint a programokból való kizárás nemcsak azt jelenti, hogy nem érkezik pénz az EU-tól, hanem rendkívüli káros a már meglévő vagy épülőben lévő nemzetközi együttműködésre nézve is.

Érzékeltetésül, hogy mekkora összegekről van szó, a lap a G7 cikkére hivatkozva azt írja: a Horizont Európa programból másfél év alatt 60,6 millió euró érkezett Magyarországra, kétszáz megállapodást írtak alá magyar kutatókkal, míg az alapítványi egyetemekre tízmillió euró fölötti összeg érkezett a kifizetésstopig.

Navracsics Tibor EU-s források megszerzéséért is felelős miniszter még legutóbbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy az Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogram, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs program ügyében lesz megállapodás az Európai Unióval, fennmaradhat a hallgatói programok folyamatossága.

A cikk szerint azonban Kemenesi Gáborék példája azt mutatja, hogy ez a gyakorlatban már most sincs így. A virológus úgy véli: az elmúlt évtized egyik legnagyobb tudományos krízisét okozza a magyar tudományos közösség kitiltása az uniós finanszírozású pályázatokból, ráadásul minderről csend van, olyan, mintha nem érdekelne senkit ez a probléma – fogalmazott a kutató.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG