Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kemény börtönbüntetést kapott két orosz költő, amiért az ukrajnai háború ellen kampányolt


Artyom Kamardin és Jegor Stovba a vádlottak üvegkalitkájában a moszkvai bíróságon 2023. december 28-án, az ítélethirdetéskor
Artyom Kamardin és Jegor Stovba a vádlottak üvegkalitkájában a moszkvai bíróságon 2023. december 28-án, az ítélethirdetéskor

Hosszú börtönbüntetésre ítélt csütörtökön egy moszkvai bíróság két férfit, amiért nyilvánosan felolvasták az Ukrajna elleni háborút elítélő verseiket.

Artyom Kamardint hét év, Jegor Stovbát pedig öt év hat hónap börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet kihirdetésekor támogatóik azt kiabálták, hogy „Szégyen!” – jelentette a tárgyalásról az AFP újságírója.

Az orosz hatóságok ezreket vettek őrizetbe az ukrajnai offenzíva elleni tiltakozás miatt, miután gyakorlatilag törvényen kívül helyezték a bírálatot.

A 33 éves Kamardin azt mondta, hogy őrizetbe vétele különösen erőszakos volt, és azt állította, hogy a rendőrök megerőszakolták és bocsánatkérő videó felvételére kényszerítették, miközben a párját fenyegették.

A letartóztatása előtti estén Ölj meg, milicista! című versét szavalta el az egyik moszkvai téren, ahol a szovjet korszak óta tartanak rendezvényeket a másként gondolkodók.

Kamardin sértő jelszavakat is hangoztatott a Dél-Ukrajna annektálását célzó birodalmi „Új Oroszország”-projekt ellen.

Mindkettejüket gyűlöletkeltés és „állambiztonságot veszélyeztető tevékenységekre való felhívás” miatt ítélték el.

Kamardin a bíróságon azt mondta: nem tudta, hogy amit tett, azzal törvényt sért, és kegyelmet kért.

„Nem vagyok hős, soha nem szerepelt a terveim között, hogy börtönbe kerüljek a meggyőződésem miatt” – fogalmazott közleményében, amelyet támogatói Telegram-csatornáján tett közzé.

Ehhez kapcsolódóan: „Talán minden hiábavaló volt” – Navalnij egykori koordinátora több mint két év börtön után szólalt meg

„Kínzás alatt”

Az ítélethirdetés után apja, Jurij azt mondta: „Ez teljes gyalázat!”

Körülbelül két tucat barát jelent meg a tárgyalóteremben a két költő támogatására a szülőkkel és feleségekkel együtt.

Kamardin felesége, Alekszandra Popova is ott volt a tömegben.

„Ez nagyon kemény ítélet. Hét év versekért, egy erőszakmentes bűncselekményért” – mondta, mielőtt őrizetbe vették.

2022 végén az AFP-nek adott interjújában mesélt párja letartóztatásáról, azt mondta, hogy a rendőrök „csoportos nemi erőszakkal” fenyegették, megütötték, és pillanatragasztóval fújták be az arcát és a száját.

Közben Kamardint egy másik helyiségbe vitték, ahol – mint ügyvédjének elmondta – súlyzóval megverték és megerőszakolták.

Kamardint egy bocsánatkérő videó felvételére is rákényszerítették.

Ehhez kapcsolódóan: „Vásári komédia, bohózat”: Putyin halad az ötödik ciklusa felé

„Bocsátsd meg, hogy elhagytalak”

A 23 éves Stovba szintén azt bizonygatta, hogy nem követett el törvénysértést.

Legutóbbi bírósági nyilatkozatában, amelyet a Mediazona független oldal tett közzé, megkérdezte a bírót: „Mi olyat tettem, ami illegális? Verset olvastam?”

Szólt az édesanyjához is, aki, mint mondta, anyagilag tőle függ.

„Anya, tudom, hogy te mindenkinél jobban hiszel az ártatlanságomban. Sajnálom, hogy így alakultak a dolgok, hogy egyedül hagytalak benneteket apával.”

Ez a legújabb az offenzíva ellen tiltakozó oroszok ellen hozott súlyos ítéletek sorozatában, amelyeket bírálóik abszurdnak minősítenek.

Okszana Demjaseva bíró november közepén hét év börtönbüntetésre ítélte Alekszandra Szkocsilenko művészt, aki Oroszország ukrajnai offenzíváját bíráló jelszavakra cserélt le árcédulákat.

Szkocsilenko öt árcédulát cserélt le az egyik legnagyobb orosz szupermarketlánc szentpétervári üzletében a konfliktusról szóló üzenetekre.

A hétköznapi orosz polgárok elleni perek általában távol zajlanak a nyilvánosság figyelmétől, ellentétben a rendszer neves kritikusainak tárgyalásaival.

Oroszország nagy horderejű ellenzéki szereplőinek többsége elmenekült az országból, vagy rács mögé került, mint Alekszej Navalnij.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG