Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kémkedés gyanújával Oroszországban őrizetbe vették a Wall Street Journal riporterét


Evan Gershkovich 2021. július 24-én
Evan Gershkovich 2021. július 24-én

Az FSZB orosz biztonsági szolgálat csütörtökön közölte, hogy őrizetbe vette a The Wall Street Journal amerikai lap riporterét, akit azzal gyanúsítanak, hogy Washington javára kémkedett. Ez a legsúlyosabb nyílt lépés egy külföldi újságíró ellen azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Közleménye szerint az FSZB kémkedés gyanújával indított büntetőeljárást Evan Gershkovich amerikai állampolgár ellen, azzal vádolva, hogy egy hadipari üzemről gyűjtött államtitoknak minősített információkat.

A gyárat nem nevezték meg, és azt sem árulták el, hogy hol található, de közölték, hogy az uráli Jekatyerinburgban vették őrizetbe az újságírót, miközben titkos információkat próbált beszerezni. Bizonyítékkal nem szolgáltak. Gershkovich akár húsz év börtönt is kaphat, ha elítélik kémkedésért.

„Megállapítást nyert, hogy E. Gershkovich amerikai megbízás alapján államtitoknak minősített információkat gyűjtött az orosz hadiipari komplexum egyik vállalkozásának tevékenységéről” – áll az FSZB közleményében.

Oroszország szigorította a cenzúrára vonatkozó törvényeit, mióta tavaly február 24-én több tízezer katonát küldött Ukrajnába – ahogy ő nevezi – „különleges katonai művelete” keretében.

Gershkovich a hidegháború óta az első amerikai riporter, akit kémkedés vádjával tartóztattak le Oroszországban. A két ország között az ukrajnai harcok miatt hatalmas a feszültség.

Az amerikai lap közleményben utasította vissza az orosz vádakat.

„A Wall Street Journal határozottan tagadja az FSZB vádjait, és kéri megbízható és elkötelezett riportere, Evan Gershkovich azonnali szabadon bocsátását” – áll a WSJ e-mailben küldött közleményében.

Egy amerikai diplomáciai forrás szerint a moszkvai amerikai nagykövetséget nem tájékoztatták az incidensről, most információkat kérnek az orosz hatóságoktól.

Más, Oroszországból tudósító külföldi újságírók az interneten támogatásukat fejezték ki Gershkovich mellett, mondván, hogy a férfi hivatásos újságíró, nem kém.

A külföldön tartózkodó Andrej Szoldatov író, az orosz biztonsági ügynökségek szakértője a közösségi médiában azt írta: „Evan Gershkovich nagyon jó és bátor újságíró, nem kém, az isten szerelmére. Letartóztatása frontális támadás minden olyan külföldi tudósító ellen, aki még Oroszországban dolgozik, és azt jelenti, hogy az FSZB-t szabadjára engedték.”

Az orosz Kommerszant című lap arról számolt be, hogy Gershkovichot Moszkvába viszik, és a főváros Lefortovo börtönében tartják fogva – ez az FSZB létesítménye, ahol tárgyalás előtt álló őrizetesek vannak.

Gershkovich, aki 2017 óta tudósít Oroszországról, korábban a The Moscow Times újságnál és a francia Agence-France Presse hírügynökségnél dolgozott. Az elmúlt hónapokban elsősorban az orosz politikáról és az ukrajnai konfliktusról tudósított.

A hét elején közzétett utolsó moszkvai tudósítása az orosz gazdaság lassulásáról szólt a nyugati szankciók következtében, amelyeket az orosz katonák tavalyi ukrajnai bevonulása után rendeltek el.

Csütörtökön nem lehetett elérni a mobiltelefonját, a Telegram üzenetküldő szolgálat szerint utoljára szerdán 13 óra 28 perckor volt online moszkvai idő szerint.

Készült az AP és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG