Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kémkedésért öt év letöltendő börtönt kapott Kovács Béla


Kovács Béla érkezik a Budapest Környéki Törvényszékre 2020. szeptember 24-én
Kovács Béla érkezik a Budapest Környéki Törvényszékre 2020. szeptember 24-én

A harmadfokon eljáró Kúria kémkedésért, költségvetési csalásért és magánokirat-hamisításért öt év letöltendő börtönre ítélte Kovács Bélát, a Jobbik volt EP-képviselőjét kedden – írja a Magyar Nemzet.

Kovács Béla Moszkvából követte a tárgyalást, ha jelen lett volna, letartóztatják. A jogerős ítéletet szerint a büntetés kétharmadának letöltése után helyezhető szabadlábra. Várhatóan nem jön haza magától Moszkvából, ezért nemzetközi körözést kell kiadni ellene.

A KGBélaként is emlegetett politikust az Európai Unió kárára elkövetett költségvetési csalással és az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség.

A vádirat szerint a képviselő 2012 és 2014 februárja között a budapesti orosz nagykövetségen fedésben dolgozó katonai hírszerzőknek adott át információkat egyebek mellett energetikai ügyekben, az EP-választásokról, a magyar belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről.

2020-ban első fokon a Budapest Környéki Törvényszék bűncselekmény hiányában felmentette a kémkedés vádja alól. A fellebbviteli főügyészség szerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkos­szolgálat, de előkészületeket is tett a kémkedésre.

Másodfokon tavaly júniusban a Fővárosi Ítélőtábla az unió intézményei elleni kémkedés kísérletéért − és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért − két év szabadságvesztésre ítélte, öt évre felfüggesztve.

A per első fokon még nagyrészt nyílt ülésen zajlott, később azonban már zárt tárgyalást rendelt el a bíró a nemzetbiztonság és a partnerszervezetek titkainak védelme érdekében. Másodfokon, majd harmadfokon is zárt ajtók mögött tartották a tárgyalást, csak az ítélet rendelkező része nyilvános, az ítélet indoklása nem.

Kovács Béla operatív feladata volt az is, hogy olyan politikai szervezetet hozzon létre az EU-ban, amelynek célja az unió politikájának gyengítése Oroszország hatalmi érdekeinek érdekében – írja a lap.

XS
SM
MD
LG