Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kenőpénzek elfogadása miatt kivégeztek egy kínai pénzügyi illetékest


Kínai katonák a pekingi Tiltott Város bejáratánál, 2020. május 21-én.
Kínai katonák a pekingi Tiltott Város bejáratánál, 2020. május 21-én.

Pénteken kivégezték az egyik kínai állami vagyonkezelő társaság volt vezetőjét. Az egykori illetékest kenőpénzek elfogadása miatt ítélték a legszigorúbb büntetésre egy közelmúltbeli korrupciós ügyben.

Laj Hsziaomin a kínai Huarong Asset Management Co. néven ismert vagyonkezelőcég főnöke volt. Több ezer más hivatalnokkal együtt őt is letartóztatták Hszi Csinping elnök korrupció-ellenes kampányában. Vele szemben másokat – így a kínai biztosításfelügyelet volt vezetőjét – börtönre ítéltek.

Az 58 éves Lajt a Pekingtől keletre fekvő Tiencsinben végezték ki – közölte a kormány.

Egy helyi bíróság januárban úgy döntött, hogy Laj esetében igazolt volt a halálbüntetés, mivel „különösen hatalmas kenőpénzeket fogadott el” cserébe azért, hogy befektetéseket eszközöljön, építési szerződéseket ítéljen oda, promóciókban segítsen és más „szívességeket” tegyen.

„Veszélybe sodorta a nemzet pénzügyi biztonságát”

Laj 1,8 milliárd yüan (260 millió amerikai dollár) kenőpénzt szabott feltételként és kapott kézhez egy évtized alatt – állapította meg a bíróság. A volt illetékest több, mint 25 millió yüan (4 millió amerikai dollár) elsikkasztása és bigámia miatt is elítélték, mivel második családot alapított, miközben még nem bontotta fel első házasságát.

Laj Hsziaomin „veszélybe sodorta a nemzet pénzügyi biztonságát és stabilitását” – kommentálta a hírt az állami televízió honlapja.

„A halálbüntetésért ő felelős és megérdemelte” – tette hozzá a kommentátor.

Kínában még van halálbüntetés, de már ritkán alkalmazzák

Kínában a legtöbb halálbüntetést két évre felfüggesztik és általában életfogytiglani börtönbüntetésre változtatják. A kegyelem lehetősége nélküli kivégzések ritkák.

A Huarong egyike annak a négy állami szervezetnek, amelyet az 1990-es években hoztak létre, hogy az állami bankoktól felvásárolják a rizikós vagy bedőlt hiteleket. A szervezetek később banki, biztosítási, ingatlanfinanszírozás és más szférákkal is elkezdtek foglalkozni.

Laj után 2018-ban kezdett el nyomozni a kínai kommunista párt korrupció-ellenes szerve és még ugyanabban az évben kizárták a pártból.

A volt illetékest a közpénzek elpazarlásával, illegális bankettek szervezésével, több nővel folytatott szexuális viszonnyal és kenőpénzek elfogadásával vádolta a korrupció-ellenes hatóság.

A nyomozók több tízmillió dollár értékű készpénzt foglaltak le Laj ingatlanjaiban – írta a Caixin kínai üzleti magazin.

Készült az AP tudósítása nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG