Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kerítést épít a belarusz határra Litvánia


A litván–belarusz határnál feltartóztatott migránsok egy befogadóállomáson, 2021. július 2-án
A litván–belarusz határnál feltartóztatott migránsok egy befogadóállomáson, 2021. július 2-án

Határzár építésébe kezdett Litvánia, miután megnőtt az illegális határátlépések száma Belarusz felől. A litván kormány szerint Lukasenka szándékosan szervezi az illegális migránsok utaztatását, az EU-s szankciók miatti bosszúból.

Július 9-én a litván határőrség szóvivője, Gedrus Mishutis bejelentette, hogy a hadsereg megkezdte drótkerítés felhúzását a belarusz–litván határon. A határzár egy része sűrű erdős területen keresztül húzódik, ahol az utóbbi hetekben rendkívüli mértékben megnőtt az illegális határátlépések száma, több százan próbáltak illegálisan Litvániába jutni. Mishutis elmondása szerint a szögesdrótos kerítés körülbelül harminc kilométeres szakaszt zár majd le. Az első, ötszáz méteres szakasz 1,8 méter magas kerítéselemekből fog állni.

Feszült litván–belarusz viszony

Litvánia része a schengeni, határellenőrzés nélküli zónának, a migránsok innen érvényes iratok nélkül is eljuthatnak a nyugat-európai célországokba. A napokban a litván kormány azzal vádolta a belarusz vezetőt, Alekszandr Lukasenkát, hogy szándékosan engedi át Nyugat felé az illegális migránsokat, válaszul az európai szankciókra.

Az EU azután hirdetett szigorú gazdasági szankciókat Belarusz ellen, miután a belarusz légierő hamis indokkal, nemzetközi törvényeket sértve leszállásra kényszerítette a Ryanair egy repülőgépét, hogy letartóztathassák az ott utazó ellenzéki újságírót, Raman Prataszevicset és barátnőjét, az orosz Szofija Szapegát.

Litvánia az uniós államok közül a leghangosabb kritikusa a szomszédos országot uraló Lukasenka-rezsimnek. A litván kormány már tavaly augusztustól, a csalásgyanús belarusz választás utáni napoktól kezdve kemény uniós kiállást szorgalmazott Lukasenka ellen. Litvánia a legtöbb nyugati országhoz hasonlóan nem ismeri el Lukasenka győzelmét a választás hivatalos eredményének, álláspontjuk szerint azokat meghamisították, és valójában az ellenzéki elnökjelölt, Szvjatlana Cihanouszkaja kapott több szavazatot.

Egy másik országból, repülővel is utaztathattak migránsokat

A szankciókra válaszul Lukasenka májusban nyíltan fenyegetőzött azzal, hogy nem akadályozza többé az illegális migránsok áthaladását az EU felé. A litván külügyminisztérium tájékoztatása szerint ezután nem sokkal több száz ember, főként iraki állampolgárok lépték át illegálisan a litván–belarusz határt.

Július első hetében már 779 illegális határátlépést regisztrált a határőrség, többet, mint 2021 első félévében összesen. Korábban Litvánia egyáltalán nem számított migrációs tranzitországnak, 2018 és 2020 között csupán 104 illegális határátlépés történt.

Ingrida Šimonytė litván miniszterelnök elmondta azt is: legalább egy migránsnál olyan dokumentumokat is találtak, amelyek arra utalnak, hogy Belarusz repülővel utaztatta őt Minszkbe.

XS
SM
MD
LG