Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Készen a haza szolgálatára”: Oroszország iskolái tovább haladnak a militarizmus felé


Az orosz iskolákban szeptemberben induló új program „a szolgálatra és a haza védelméről való meggyőződésre és készségre” fog ösztönözni (archív fotó)
Az orosz iskolákban szeptemberben induló új program „a szolgálatra és a haza védelméről való meggyőződésre és készségre” fog ösztönözni (archív fotó)

Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánya már régóta fejleszti a „hazafias” oktatást az iskolák minden szintjén. A következő két évben azonban ez a folyamat határozottan a katonai szolgálatra való felkészítés irányába fog elmozdulni.

Miközben tovább dúl Moszkva Ukrajna elleni háborúja, az oroszországi iskolákban a gyerekek szeptembertől jelentős változásokra számíthatnak az iskolai tantervben – militarista irányultságú változásokra.

A múlt hónap végén a parlament alsóházában tartott vitán Andrej Kartapolov, az Állami Duma képviselője az orosz hadsereghez csatlakozó fiatal önkéntesek és sorkatonák felkészületlenségéről panaszkodott.

„Ezek infantilis fiatalok – mondta Kartapolov, a Kreml által irányított Egységes Oroszország párt tagja, aki a Duma védelmi bizottságának elnöke. – Sok tekintetben nincsenek felkészülve a valódi életre” – tette hozzá.

Mi a recept a feltételezett probléma orvoslására? Az elkövetkező két évben az orosz iskolák törlik az órarendből a biztonságos életvitel alapjai nevű, régóta létező programjukat, helyette bevezetik a biztonság és a haza védelmének alapjai munkacímű tantárgyat.

Ez a „hazafias nevelés” legújabb verziója. A trend végigkísérte Vlagyimir Putyin több mint két évtizedes elnöki és miniszterelnöki tevékenységét, amely sok bíráló szerint a kormány céljait helyezi előtérbe a gyerekek érdekeivel szemben.

Alapkiképzés

A szeptemberi, új tanévtől kezdődően az elemi katonai felkészültség elemeit fogják oktatni a 10. osztályos tanulóknak. A gyakorlatok és az alapvető katonai ismeretek mellett a katonai szolgálat karrierlehetőségeit bemutató előadásokat is hallhatnak a hivatalosan az interneten közzétett tankönyvek és tanári kézikönyvek szerint.

11. osztályban az órák „az orosz polgári identitás, a hazafiság és a haza iránti felelősségérzet kialakításával”, valamint „a haza szolgálatára és védelmére való meggyőződés és készség, valamint a haza sorsával kapcsolatos felelősségérzet kialakításával” folytatódnak.

Az előadások témái között szerepel „az illegális és antiszociális tevékenységre való csábítás veszélye” és „a fiatalok destabilizációs eszközként való felhasználása”.

Egy oldal az orosz iskolák számára készült új katonai alapoktatási tankönyvből
Egy oldal az orosz iskolák számára készült új katonai alapoktatási tankönyvből

A diákokat a dokumentumokban figyelmeztetik „a hamis információk mint az információs hadviselés egyik elemének” veszélyére is. Az oktatók elmondják majd a diákoknak, hogy „illegális a Szovjetunió második világháborús szerepéről szóló információk terjesztésére vonatkozó normák megsértése vagy az Orosz Föderáció fegyveres erőinek lejáratására irányuló nyilvános cselekmények elkövetése”.

Oroszország 2022. februári ukrajnai invázióját követően a kormány sietve elfogadott egy sor olyan törvényt, amely büntethetővé teszi az orosz katonai műveletekről szóló hamis információk tudatos terjesztését és az orosz fegyveres erők lejáratását. Februárban a 18 éves Makszim Lipkant két hónap börtönbüntetésre ítélték ismételt háborúellenes kijelentései és akciói miatt. Ezzel ő lett a legfiatalabb orosz, akit az új törvények alapján bezártak.

Kétféle kézigránát

Az új előadásblokk a szovjet korszak vége felé kidolgozott, a biztonságos életvitel alapjai nevű tantárgyat váltja fel, amelyet a nyolcvanas években vezettek be a sorozatos balesetek, különösen az 1986-os csernobili atomerőmű-katasztrófa után. Az évek során a heti előadásokból álló kurzus – 68 óra egy tanévben – módosult; olyan, új fenyegetésekkel foglalkozó részekkel bővült, mint a terrorizmus és a számítógépes bűnözés.

A jelenlegi változat a terrortámadások kockázatának csökkentéséről, a nagy tömegben való biztonságos tartózkodásról, az alapvető elsősegélynyújtásról és az online biztonság alapjairól szóló előadásokat tartalmaz, van benne továbbá egy előadás az orosz hadsereg „szimbólumairól és hagyományairól”.

Az új tantárgy is tartalmazni fogja az alapvető elsősegélynyújtást, de a többi témát felváltja az „alapvető katonai felkészültség”, beleértve a Kalasnyikov gépkarabély és kétféle kézigránát karbantartását és működtetését érintő ismereteket. A program hasonlít a szovjet időszakban az iskolákban tartott katonai alapképzéshez, amelyet 1993-ban töröltek el.

Szergej Kravcov oktatási miniszter múlt hónapban a TASZSZ állami hírügynökségnek adott nyilatkozatában azt mondta, hogy fokozatosan vezetik be a változtatásokat.

Januárban Kravcov azt mondta, hogy az új kurzusokat az ukrajnai „különleges katonai művelet” veteránjai taníthatják. A volt katonák három hónapos pedagógiai képzésen vesznek részt, mielőtt beosztják őket az osztálytermekbe – mondta.

Előre, indulj!

A Haza Biztonságának és Védelmének Alapjai program a legújabb a Putyin alatt az orosz iskolákban folyó hasonló innovációk sorában. Az oktatási minisztérium 2014 óta javasolja, hogy az iskolák szervezzenek ötnapos katonai tábort minden tizedikes fiú – és önkéntes alapon a lányok – számára, amelyeket lehetőség szerint egy közeli katonai bázison tartanak.

A táborok célja „a fegyveres erőknél való szolgálathoz szükséges erkölcsi, pszichológiai és fizikai tulajdonságok kialakítása”. A diákok megtanulják, hogyan kell lövészárkot ásni, alakzatban menetelni, lőni, gránátot dobni, a harctéren mozogni és ellátni a harctéri sebesüléseket.

Egy résztvevő egy katonai gyermekparádén a krasznodari körzetbe tartozó Jejszkben áprilisban
Egy résztvevő egy katonai gyermekparádén a krasznodari körzetbe tartozó Jejszkben áprilisban

A táborok ötletét eredetileg a védelmi és az oktatási minisztérium közösen terjesztette elő 2010-ben. Februárban, amikor az Ukrajna elleni teljes körű háború a második évébe lépett, és nem látszik a gyors megoldás, számos iskola arról tájékoztatta a szülőket, hogy mostantól kötelező a részvétel.

A védelmi és az oktatási minisztérium azt javasolta, hogy a táborokat szeptembertől az Avangard, a védelmi minisztériumnak „a fiatalok katonai-hazafias nevelésével foglalkozó központja” vezesse, miután sok iskola panaszkodott, hogy nem állnak rendelkezésre katonai bázisok.

Az Avangard egy nagy, modern campust üzemeltet Moszkva külterületén, ahol katonai veteránok – köztük az ukrajnai háborúból frissen érkezők – oktatnak. A táborok ötnaposak, mint az iskolák számára előírtak, de kereskedelmi alapon működnek.

A központ már nyitott hasonló létesítményeket a Permi területen, Szergej Sojgu védelmi miniszter szülőföldjén, Csuvasföldön és Szentpétervár körzetében. Az Urál-hegységben fekvő Cseljabinszki terület regionális kormánya két év alatt több mint hétmillió dollárnak megfelelő pénzt különített el az ottani Avangard-kiképzőközpont megépítésére.

„Nem félelmetes meghalni a hazáért”

A 2022/23-as tanévre az orosz iskolák az összes osztályban fontos beszélgetések néven heti rendszerességgel előadásokat vezettek be a diákok számára. A program, amelyet Putyin egy kalinyingrádi iskolában tett látogatása során indított el, a hazafiságra való nevelést tűzi ki célul, valamint azt, hogy a diákoknak bemutassa a Kreml verzióját az ukrajnai eseményekről és más politikai kérdésekről. Az alsó tagozatos gyerekek Oroszország természeti csodáiról kapnak leckéket, olyan hazafias üzenetekkel, mint például „Szeressétek a hazátokat” és „Nem félelmetes meghalni a hazáért”.

2024-ben az oktatási minisztérium új társadalomismereti tankönyvet vezet be – mondta Kravcov egy májusi fórumon.

„A jelenlegi tankönyv finoman szólva is liberális vagy álliberális volt – mondta. – Most a társadalom valódi és megváltoztathatatlan értékeit fogjuk hangsúlyozni.”

Egy katonai-hazafias klub tagjai együtt étkeznek az oroszországi Sztavropoli területen lévő Szengilejevszkoje faluban (archív fotó)
Egy katonai-hazafias klub tagjai együtt étkeznek az oroszországi Sztavropoli területen lévő Szengilejevszkoje faluban (archív fotó)

Hozzátette, hogy a matematika-, a fizika- és a földrajzkönyveket is át fogják dolgozni az új etika jegyében. Korábban azt mondta, hogy a 11. osztályosok számára készült új történelemkönyvek tartalmazni fognak egy fejezetet az ukrajnai háborúról.

Áprilisban a Duma csendben és egyhangúlag, mindhárom olvasatban elfogadta a katonai szolgálatról szóló törvény módosításait, amelyek lehetővé tennék, hogy már 18 évesek is aláírhassák a katonai szolgálatra vonatkozó szerződéseket. Korábban az önkénteseknek műszaki végzettséget vagy egyetemi diplomát kellett szerezniük ahhoz, hogy jelentkezhessenek, ami azt jelentette, hogy ritkák voltak a húsz évnél fiatalabb szerződéses katonák, annak ellenére hogy Putyin 2022 májusában 18 évre csökkentette az alsó korhatárt.

Amikor Kartapolov Duma-képviselő, aki infantilisnek nevezte az orosz érettségizetteket, először javasolta a módosításokat 2022-ben, Nyina Osztanyina képviselőnő, a Család-, Nő- és Gyermekjogi Bizottság vezetője ellenvetését fejezte ki, mondván, hogy a javaslat „egyszerűen védtelenül hagyja a továbbtanulást nem választó iskolásokat”.

Orosz médiajelentések szerint a kormány négyszázezer új önkéntes katona felvételét tűzte ki célul.

„A célt kitűzték, és most megtisztítják a törvényt a katonai szolgálatra vonatkozó szerződések megkötésének minden akadályától” – mondta Szergej Krivenko emberi jogi aktivista a BBC orosz szolgálatának.

Írta Robert Coalson, a Szabad Európa munkatársa a Current Time tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG