Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Készülnek az oltatlan tanárok hiányára az iskolák


Tanár felügyel a matematika írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én.
Tanár felügyel a matematika írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnáziumban 2021. május 4-én.

Egy hetük maradt a pedagógusoknak, hogy beoltassák magukat koronavírus ellen. Azokat az állami iskolában dolgozó pedagógusok, akik ezt legkésőbb december 30-ig nem teszik meg, január 3-ától fizetés nélküli szabadságra küldik. Az iskolák készülnek a várható tanárhiányra.

A kényszerszabadságra küldött oltatlan tanárok január 3-ától csak akkor léphetnek be az iskola területére, ha saját költségükön három napnál nem régebbi, negatív PCR-tesztet tudnak felmutatni.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja, Nagy Erzsébet a Népszavának értelmetlennek és megbélyegzőnek nevezte a döntést, már csak azért is, mert például a diákokra, a megbízási szerződéssel tanító pedagógusokra, a konyhai alkalmazottakra, a takarítókra ez a szigor nem vonatkozik.

Helyettesítés, az órák szétosztása

Nagy Erzsébet arról is beszámolt, hogy a PDSZ a napokban felmérést indított, hogy megtudja, milyen eszközökkel próbálják áthidalni a kényszerszabadságra küldött pedagógusok hiányát az iskolákban.

A cikk megjelenéséig 446 iskolából kapott visszajelzést az érdekképviselet. A válaszokból az derül ki, hogy

  • az intézmények mintegy 44 százalékában szétosztják az órákat a többi tanár között.
  • az válaszadó intézmények 32 százalékában eseti helyettesítéseket rendelnek el a kötött munkaidő terhére, vagyis ezt külön nem fizetik ki a tanároknak.
  • rendkívüli munkaidőként elrendelt, fizetett helyettesítést terveznek az iskolák 18 százalékában.
  • több intézményben csoportokat is összevonnának, illetve 22 iskola jelezte azt is, hogy tanárszakos egyetemi hallgatókat alkalmaznának.

A rendelet szerint egyébként különös méltánylást érdemlő esetekben Kásler Miklós mentesítheti a pedagógusokat a kötelező oltás alól, a viszont nem világos, mi számít ilyen esetnek.

XS
SM
MD
LG