Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Készülőben az EU-s tervezet az ukrán menekültek támogatására


Civilek várakoznak arra, hogy elhagyhassák az orosz hadsereg által ostromlott Mariupolt 2022. március 20-án
Civilek várakoznak arra, hogy elhagyhassák az orosz hadsereg által ostromlott Mariupolt 2022. március 20-án

Az Európai Bizottság szerdán közzéteszi azon javaslatcsomagját, amelynek célja az ukrajnai háború elől menekülők foglalkoztatásának, oktatásának és lakhatásának biztosítása.

„Csaknem 3,4 millió ember menekült eddig az Európai Unióba Ukrajnából, többségükben nők és gyerekek. Mind ennek mértéke, mind pedig a sebessége példátlannak számát, átlagosan minden másodpercben érkezik egy kiskorú az EU-ba” – közölte kedden Maroš Šefčovič, a brüsszeli testület alelnöke.

A blokk az orosz invázió első heteiben a menekültek fogadási körülményeinek javítására fókuszált, megerősítette például a közös határ- és partvédelmi szervet (Frontex), az európai rendőri együttműködési szervezetet (Europol), valamint az EU menekültügyi ügynökségét.

„Most biztosítanunk kell, hogy rendelkezésre álljanak a megfelelő források a szükségletek kielégítésére” – tette hozzá Šefčovič.

A tüntető tömegbe lőttek Herszonban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:51 0:00

Az Európai Bizottság szerdán teszi közzé az ezzel kapcsolatos javaslatcsomagját, amelynek intézkedései az oktatási, munkaerőpiaci és egészségügyi hozzáférés garantálását, a lakhatási problémák megoldását célozzák, „különös tekintettel a gyerekekre”.

Az EU nemrég egyéves kezdeti időszakra ideiglenes védelemben részesítette a konfliktus miatt otthonukat elhagyni kényszerülő ukránokat és családtagjaikat, illetve azokat az Ukrajnában jogszerűen tartózkodó, harmadik országbeli állampolgárokat, akik nem tudnak visszatérni származási országukba.

Sajtótájékoztatóján Maroš Šefčovič arról számolt be, hogy a tagállamok jelentős, akár tízmilliárd eurós forrásokhoz férhetnek majd hozzá a meglévő válságkezelési alapokból a menekültek ellátására.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG