Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Két kimenekített afgán sportoló is versenyez a paralimpián


A tokiói paralimpia megnyitója
A tokiói paralimpia megnyitója

Két afgán sportoló is versenyez a tokiói paralimpián, akiknek eredetileg azt mondták, nem tudnak részt venni a játékokon. Végül mégis sikerült őket evakuálni Kabulból, mostanra megérkeztek az olimpiai faluba.

Két újonnan érkezett afgán sportoló jóléte és mentális egészsége a legfőbb prioritás, ezért a páros nem fog beszélni a médiának a paralimpiai játékok alatt – közölte augusztus 29-én a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) szóvivője. A tokiói játékok szervezői megerősítették, hogy Zakia Khudadadi taekwondós és Hosszain Raszouli tornász szombaton megérkeztek Tokióba, hogy versenyezzenek a 2020-as paralimpián.

Korábban Khudadadi videón kért segítséget Kabul elhagyásához, miután a tálibok elfoglalták a várost.

Nem nyilatkoznak a médiának

A két sportoló a tokiói olimpiai faluba érkezésükkor találkozott Andrew Parsons IPC-elnökkel és más hivatalos személyekkel – közölte Craig Spence, az IPC kommunikációs vezetője egy sajtótájékoztatón. „A találkozó rendkívül érzelmes volt, a teremben mindenkit rengeteg könnycseppet hullatott. Elképesztő találkozás volt” – mondta Spence.

Zakia Khudadadi Kabulban, 2021. augusztus 17-én
Zakia Khudadadi Kabulban, 2021. augusztus 17-én

Spence hozzátette: Khudadadi és Raszouli jelezték, hogy nem szeretnének nyilatkozni a médiának, ezt a paralimpiai szövetség is tiszteletben tartja. „Mivel az emberi élet a legfontosabb, és a sportolók jóléte és mentális egészsége a legfőbb prioritásunk, a sportolók nem fognak a médiának nyilatkozni ezeken a játékokon" – mondta.

A kabuli reptéren rekedtek

Mindkét sportolót egy héttel ezelőtt evakuálták az afgán fővárosból, Tokióba végül Párizs érintésével jutottak el. A páros eredetileg már augusztus 17-én tervezte érkezését Tokióba, de nem tudták elhagyni Afganisztánt, miután a kabuli repülőtér megtelt emberekkel, akik a tálibok elől menekülve kérték, hogy juttassák ki őket az országból.

A paralimpiai tisztviselők kezdetben azt mondták, hogy a történtek mitt az afgán sportolók nem tudnak részt venni az augusztus 24-én kezdődött játékokon, ehelyett azt megígérték, hogy segítenek nekik a következő, 2024-es párizsi játékokon való részvételben. Végül, miután a sportolókat is kimenekítették Kabulból, mégis lehetővé tették az indulásukat.

A Taekwondo Világszövetség külön méltatta az IPC és más érintett felek erőfeszítéseit, hogy a két sportoló részt vehessen a játékokon. „Zakia és Hosszain elszántsága, hogy leküzdjék a megpróbáltatásokat, mindannyiunk számára inspirációt jelent” – írta közleményben Chungwon Choue, a Taekwondo Világszervezet elnöke.

XS
SM
MD
LG