Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétharmadával csökkent az erdőirtás Amazónia brazíliai részén


Felperzselt fák Brazíliában 2021. szeptember 1-jén
Felperzselt fák Brazíliában 2021. szeptember 1-jén

Nagyjából 68 százalékkal esett az esőerdőben a fakivágás mértéke áprilisban az egy évvel korábbihoz képest, ami az idén beiktatott régi-új államfő, Luiz Inácio Lula da Silva beígért, fokozott fellépésének köszönhető.

Lula egyebek mellett azzal az ígérettel nyerte meg az előző évi elnökválasztást, hogy az utóbbi években elődje, Jair Bolsonaro alatt tapasztalt súlyos pusztítást követően gátat fog szabni az erdő irtásának. Ez azonban nem volt ennyire egyszerű, már csak azért sem, mert az ország környezetvédelmi ügynöksége (Ibama) komoly létszámhiánnyal küzd.

A brazil űrkutatási hivatal (Inpe) adatai szerint előző hónapban 328,71 négyzetkilométernyi területen vágták ki a fákat Amazóniában, ami alatta van a 455,75 négyzetkilométeres sokévi átlagnak.

Ehhez kapcsolódóan: Hatósági fellépés Brazíliában az illegális erdőirtás ellen

Ezt megelőzően két hónapon keresztül nagyobb ütemben zajlott a terület megtisztítása, ami idén 40,4 százalékkal csökkent eddig, 1173 négyzetkilométerre.

Szakértők úgy vélik, hogy még túl korai lenne tartósan csökkenő trendről beszélni, ugyanis az erdőirtás csúcsidőszaka júliustól szeptemberig tart, de sokan pozitív jelként értékelték a visszaesést.

„Számos tényező van, a kormányváltás valóban az egyik lehet ezek között. A környezetvédelem ismét napirenden van, de tudjuk, hogy idő kell ahhoz, hogy eredményeket lehessen elérni” – közölte Daniel Silva, a WWF természetvédő szervezet specialistája.

Lula kijelentette, hogy a kormánynak demonstrálnia kell, hogy nemcsak beszél a környezetvédelemről, hanem kész tenni is azon vállalásai teljesítése érdekében, amelyek értelmében a dél-amerikai államnak 2030-ra véget kell vetnie az erdőirtásnak. Az elnök néhány héttel ezelőtt megerősítette ezt a vállalást.

Az erdőirtás jelentősen fokozódott a Föld tüdejének is nevezett Amazónia brazíliai részében 2019 óta, miután Jair Bolsonaro hivatalba lépett, és nekilátott a környezetvédelem gyengítésének.

Kormánya erősen csökkentette a környezetvédelmi ügynökségek költségvetését, korlátozta a bűnözés elleni hatáskörüket, valamint akadályokat emelt a bírságok megfizettetésének rendszere elé. Elemzők szerint Bolsonaro alatt az illegális gazdálkodókat és földfoglalókat felbátorította, hogy büntetés nélkül pusztíthatják el az erdőt.

Ehhez kapcsolódóan: Emberiség elleni bűncselekményekkel vádolják a brazil elnököt

Jair Bolsonaro azt vallotta, hogy az Amazonas-vidék védett területeit meg kell nyitni a bányászat és a mezőgazdaság előtt a szegénység elleni küzdelem érdekében. Hivatala ideje alatt Dánia nagyságú területet irtottak ki, ami hatvanszázalékos növekedés a korábbi négyéves ciklushoz képest.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG