Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétharmados ellenzéki győzelem a jászberényi polgármester-választáson


Valamennyi egyéni választókerületben is az ellenzéki jelölt nyert (a kép illusztráció)
Valamennyi egyéni választókerületben is az ellenzéki jelölt nyert (a kép illusztráció)

A jobbikos Budai Lóránt 2019 óta harmadszor nyert a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Jászberényben, ahol azért kellett időközi választást tartani, mert a 27 ezres város képviselő-testülete a Demokratikus Koalíció és a Fidesz közös kezdeményezésére, tavaly október 17-én feloszlatta magát. Valamennyi egyéni választókerületben is az ellenzéki jelölt nyert.

A polgármester-választáson négy jelölt indult: Nagy Tímea függetlenként, Besenyi Orsolya függetlenként a Fidesz-KDNP támogatásával, Budai Lóránt a Közösen Jászberényért Egyesület és László Péter a Mi Hazánk Mozgalom színeiben.

A jászberényi polgármester-választás végeredménye:

  1. Budai Lóránt (Közösen Jászberényért): 8267 (67,24%)
  2. Besenyi Orsolya (a Fidesz–KDNP által támogatott független): 3671 (29,86%)
  3. Nagy Tímea (független): 185 (1,5%)
  4. László Péter (Mi Hazánk): 172 (1,4%)

Mint a Telex írja, a Közösen Jászberényért színeiben induló jobbikos polgármesterjelölt csaknem 60 százalékos részvétel mellett több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint a Fidesz által támogatott Besenyi Orsolya, aki egyébként a helyi kórház orvosigazgatója.

Mint azt a hírportál megjegyzi, a jobbikos Budai Lórántnak 2019 óta ez a harmadik győzelme, hiszen 2019 októberben összellenzéki támogatással indult, és mindössze 14 szavazat különbséggel ugyan, de legyőzte a várost kilenc évig vezető kormánypárti jelöltet, Szabó Tamást. A Fidesz kifogással élt a választási bizottságnál, így novemberben megismételték a választást, de ismét Budai nyert és akkor nem 14, hanem 3758 szavazat volt a különbség a javára.

A tíz egyéni választókerületi képviselői helyre harmincnégy jelölt pályázott, és valamennyi választókerületben a Közösen Jászberényért képviselőjelöltje nyert a fideszes és mi hazánkos jelöltekkel szemben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG