Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kétszáz fölött a halottak száma, már lehet regisztrálni az 5-11 évesek oltására


Lélegeztetett, dializált beteget ápolnak a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án.
Lélegeztetett, dializált beteget ápolnak a Felső-Szabolcsi Kórház koronavírussal fertőzött betegek ellátására kialakított intenzív osztályán Kisvárdán 2021. április 13-án.

Magyarországon az elmúlt 24 órában 7310 új fertőzöttet igazoltak, és 215 ember halálát hozták összefüggésbe a járvánnyal. Magyarországon még nem mutatták ki, de egyre több országban jelenik meg az omikron, amelyről Karikó Katalin azt mondta, ez hozhatja el a járvány végét.

Az új fertőzöttek együtt a járvány kezdete óta összesen 1.176.038 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 215 beteg, velük az elhunytak száma 36.263 főre emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma pedig 184.527 . Kórházban 7119 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 579-en vannak olyan súlyos állapotban, hogy gépi lélegeztetésre szorulnak.

December 15-től oltják az 5-11 éveseket

December 8-án megnyílt a regisztrációs lehetőség az 5-11 éves gyermekek oltásához. A szülők a gyermek adataival és eddig a regisztrációnál még nem használt e-mail címmel rögzíthetik a gyermeket.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) november végén engedélyezte az 5-11 évesek oltását Pfizer-vakcinával. A kormányzati járványportál szerint a jövő héten érkező szállítmány várhatóan 69 ezer gyermek oltását teszi lehetővé december 15-től. A gyermekek oltása az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál fog történni.

„Több millió életet mentettek meg”: egy éve adták be az első Pfizer-oltást
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:46 0:00

Karikó Katain: „nagyon optimista vagyok”

A Pfizer-BioNTech mRNS-vakcinájának kifejlesztője a közmédiában beszélt arról, hogy

„ha valóban úgy van, hogy kiszorítja az omikron a deltát, mert ragályosabb, de nem okoz súlyos betegséget, akkor nem kell aggódnunk, én nagyon optimista vagyok”.

A Széchenyi-díjas kutató emlékeztetett arra, hogy a Dél-Afrikából érkező jelentések szerint exponenciálisan nőtt a fertőzöttek száma, a betegek állapota viszont nem lett súlyosabb, mint a delta-variáns esetén. A kórházba kerülők többsége nem volt beoltva, azok pedig, akik intenzívre kerültek, jellemzően más légúti betegségekkel is küszködtek.

A kutató hangsúlyozta, hogy még nincs elég adat az omikronról, de szerinte, ha jobban terjedne, de kevésbé lenne súlyos a betegség, az jó lenne, mert elérhetnénk a nyájimmunitást.

Karikó Katalin előtt Rusvai Miklós is arról beszélt, hogy ha egy vírusnak a fertőzőképessége nő, de megbetegítő képessége csökken, az előnyös, mert nagyon rövid idő alatt gyorsan szétterjedhet a lakosság körében, és vakcina nélkül immunizálja a lakosságot.

Az omikron jelenlétét egyre több országban mutatják ki, a WHO szerint már 57 országban van jelen. Magyarországon hivatalos közlés szerint még nem azonosították, de Ausztriában és Romániában már igen.

XS
SM
MD
LG