Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kevés tanuló, kevesebb tanár: Oroszországnak nehezen megy a Potemkin-iskolák felállítása Ukrajnában


Oroszország olyan képekkel eteti polgárait, amelyeken a tanárok az új orosz tanterv szerint oktatják a diákokat, miközben az ukrán helyiek nagyrészt elfordultak a megszálló hatóságok iskoláitól (képünk illusztráció)
Oroszország olyan képekkel eteti polgárait, amelyeken a tanárok az új orosz tanterv szerint oktatják a diákokat, miközben az ukrán helyiek nagyrészt elfordultak a megszálló hatóságok iskoláitól (képünk illusztráció)

Szeptember 1. általában fontos esemény a zaporizzsjai területen fekvő Primorszk gyermekei és tanárai számára. A dátumot – a tanév hagyományos kezdetét a volt szovjet országokban – általában vidám felhajtással ünneplik: a legszebb ruhájukba öltözött fiúk és lányok a szülők kíséretében virággal köszöntik tanáraikat.

De ez az év a legtöbbjük számára más volt.

Mivel Primorszk orosz ellenőrzés alatt áll – miközben Moszkva folytatja katonai invázióját Ukrajnában –, a tucatnyi helyi általános iskolának csak a fele nyitotta meg kapuit.

Sok primorszki tanár és család elmenekült az orosz megszállás elől, míg mások a fenyegetések, a nyomásgyakorlás és a megvesztegetések ellenére sem hajlandók együttműködni a Moszkva által nyakukba ültetett hatóságokkal.

Ez a jelenség az egész megszállt területen tapasztalható.

Ennek eredményeképpen Moszkva nehezen tudja végrehajtani az ukrán gyerekekre és tanárokra vonatkozó programját ezekben a régiókban, pedig szakértők szerint erre szüksége van, ha meg akarja valósítani a régió Oroszországba való beolvasztását.

A tanítás első napja szeptember 1-jén az oroszok által megszállt Petrovszke város egyik iskolájában, Luhanszk régióban
A tanítás első napja szeptember 1-jén az oroszok által megszállt Petrovszke város egyik iskolájában, Luhanszk régióban

Az oktatási rendszer kisajátításának sikertelensége nyilvánvalóvá vált az egyik működő primorszki iskolában dolgozó tanárok listáját nézve. A listán szerepelt egy férfi, aki az elmúlt években szabadúszó volt, és egy helyi pap, akire a helyiek úgy emlékeznek, hogy maga is rossz tanuló volt.

Az oroszok által megszállt Melitopol városában, a zaporizzsjai régióban Halina Danilcsenko, a Moszkva által kinevezett adminisztrátor elismerte, hogy nem talált elég tanárt, különösen történelemtanárokat ahhoz a 21 iskolához, amelyeket idén újra akart indítani.

Annak ellenére történt így, hogy Oroszország kemény intézkedésekhez folyamodott az üres állások betöltésére. A megszállt régiókban több iskolaigazgatót és tanárt őrizetbe vettek vagy megfenyegettek, hogy együttműködésre kényszerítsék őket.

A Kreml által ellenőrzött televízióban, amelyet a megszállt régiókban sugároznak, egy orosz „szakértő” sürgette, hogy azokat az ukrán tanárokat, akik megtagadják az együttműködést a Moszkva által felállított hatóságokkal, küldjék „munkatáborba” átnevelés céljából.

Viktorija Zibrova, a zaporizzsjai területen található Beresztovában tanító történelem-tanárnő a Szabad Európának elmondta, hogy az oroszbarát hatóságok rendszeresen zaklatják a szomszédos faluban lévő iskola igazgatóját, még a házába is betörtek.

„Meg akarták ijeszteni, mert közeledik a szeptember, és nem találnak tanárt” – mondta Zibrova.

Hozzátette, hogy ő és a legtöbb beresztovai tanár elmenekült, miután az orosz hatóságok figyelmeztették őket, hogy ne beszéljenek ukránul az iskolában.

Néhányan személyes okokból nem tudtak elmenni, például azért, mert idős szüleikről kell gondoskodniuk – mondta. Ukrajna továbbra is fizeti a tanárok fizetésének kétharmadát, hogy ne gazdasági szükségből kényszerüljenek együttműködésre.

Néhány ukrán tanárt, aki beleegyezett vagy belekényszerült a hatóságokkal való együttműködésbe, Oroszországba vittek úgynevezett továbbképző tanfolyamra.

A képzés nemcsak az oroszországi hazafisággal átitatott iskolai tanterv megismertetését, hanem politikai indoktrinálást is magában foglalt.

Az orosz hatóságok más intézkedésekhez is folyamodnak, hogy betöltsék a növekvő pedagógushiányból fakadó űrt. Megakadályozták, hogy a tanárok átlépjenek a Kijev által ellenőrzött területre, és nyugdíjas tanárokat vagy helyi lakosokat alkalmaznak, akiknek nincs tanári képesítésük.

Moszkva ösztönzőket is felajánlott az orosz tanároknak, hogy rávegye őket, hogy költözzenek át és dolgozzanak a megszállt területeken.

Az orosz hatóságok felajánlották, hogy az orosz tanároknak napi 7000–8500 rubel (115–140 dollár), azaz havi több mint 140.000 rubel (2300 dollár) többletfizetést adnak, ha a megszállt területeken dolgoznak.

Ez a fizetés orosz viszonylatban nagyon magasnak számít a nagyvárosokon, Moszkván és Szentpéterváron kívül. A tanárok átlagfizetése Oroszországban 2021-ben körülbelül 43.000 rubel (710 dollár) volt havonta.

A kilencéves Antonina Szidorenko a dél-ukrajnai Mikolajiv régióban, a dél-ukrajnai Pokrovszke nevű aprócska faluban, a frontvonal közelében kezdte meg online óráit
A kilencéves Antonina Szidorenko a dél-ukrajnai Mikolajiv régióban, a dél-ukrajnai Pokrovszke nevű aprócska faluban, a frontvonal közelében kezdte meg online óráit

Orosz kormányzati tisztviselők azt állították, hogy mintegy hatszáz tanár vállalta, hogy a megszállt területeken lévő oroszbarát iskolákban dolgozzon.

Szerhij Horbacsov, Ukrajna oktatási ombudsmanja a Jelenidő című műsornak azt mondta, hogy az orosz tanárokat a helyi lakosok a megszálló erők részének fogják tekinteni, és úgy is fognak velük bánni, ami arra utal, hogy erőszak célpontjai lehetnek.

Fizetés vagy kenőpénz?

A kijevi kormány szerint 100-120 ezer ukrán gyerek él a megszállt területeken.

Nem sokkal a tanév kezdete előtt Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy kormánya egyszeri, tízezer rubeles (165 dolláros) összeget fizet minden olyan családnak a megszállt régiókban, amely a moszkvaiak által ellenőrzött iskolákba íratja a gyerekét, amelyekben az új tanterv tagadja az orosztól különböző ukrán történelem és kultúra létezését.

Sok ukrán család azonban inkább lemond az összegről, mintsem hogy gyerekét a Kreml indoktrinációjának tegye ki – mondta több szülő a Szabad Európának névtelensége megőrzése mellett.

A megszállt régiókban iskolába járó ukrán gyerekeknek azt tanítják, hogy oroszok, és a régiójuk hamarosan Oroszország része lesz.

Emellett heti rendszerességgel Fontos beszélgetések című előadást hallgattatnak velük, amely a Kreml hamis narratíváit népszerűsíti az ukrajnai háborúról, valamint a két nemzet kultúrájáról és történelméről.

Oroszország célja „az ukrán kultúra és az ukrán oktatás elpusztítása a régióban, és a történelem teljes átírása” – mondta a Szabad Európának Jurij Szobolevszkij, a Herszoni Regionális Tanács egyik vezető tisztviselője.

Azok az ukrán családok, akik nem tudnak elmenekülni, úgy döntenek, hogy gyermekeiket az ukrán iskolák által kínált online tanfolyamokon taníttatják. Mások otthon tanítják a gyereküket.

Menekülés az orosz tanterv elől

Halina, az Oroszország által ellenőrzött Herszon egyik lakosa, aki a családja elleni megtorlástól való félelmében kérte, hogy ne írjuk meg a nevét, elmondta a Szabad Európának, hogy nemrégiben Kijev által ellenőrzött területre menekült iskoláskorú fiával, részben azért, hogy elkerülje, hogy orosz ellenőrzésű iskolába küldjék.

A nővére, aki Herszonban maradt, idős szüleikről fog gondoskodni, miközben saját két gyermekét otthon taníttatja – mondta Halina. Az online oktatás Herszonban nehézkes a megszakadt internetkapcsolat miatt – magyarázta.

Néhány felsőoktatási intézmény a megszállt területeken – mint például az úgynevezett Kherson Medical College (Herszoni Orvosi Főiskola) – ingyenes tandíjat és ösztöndíjat kínál, hogy ukrán diákokat vonzzon.

A Kreml által ellenőrzött régiókban lévő intézményekben szerzett diplomát azonban nem ismerik el az említett régiókon és Oroszországon kívül.

Ha ezek az ösztönzők nem lennének elegendők, a megszálló hatóságok kenőpénzzel és fenyegetéssel is élnek.

Melitopolban, ahol négy szakiskolát vontak össze a diákok és tanárok hiánya miatt, az orosz hatóságok állítólag figyelmeztették azokat a fiatalokat, akik nem hajlandók részt venni az órákon, hogy besorozzák őket – mondta Ivan Fedorov, a kijevi hatalmat képviselő polgármester.

Egy tankönyv fekszik egy lerombolt iskolaépület előtt egy rakétacsapást követően a donyecki területen fekvő Druskivkában augusztus 30-án
Egy tankönyv fekszik egy lerombolt iskolaépület előtt egy rakétacsapást követően a donyecki területen fekvő Druskivkában augusztus 30-án

„Boldog gyerekek” mennek iskolába

Egyes megszállt régiókban olyan pletykák keringtek, hogy a szülők elveszíthetik gyermekük felügyeleti jogát, ha nem járatják őket iskolába, vagy pénzbírságra számíthatnak, ami néhány szülőt arra kényszerített, hogy beadja a derekát.

A Kreml igyekezett pozitív színben feltüntetni a helyzetet az oroszországi közönség számára. A Kreml-barát médiumok beszámoltak az ukrajnai invázió következtében lerombolt iskolák újjáépítéséről és újranyitásáról.

Az ukrán szülők és pedagógusok szerint a boldog ukrán gyerekek képsorai a működő iskolákba lépve hamis képet festenek a valóságról. Egyes helyeken a gyerekeknek nincsenek könyveik – mondták. Az Oroszország által beiktatott hatóságok megsemmisítették az ukrán nyelvű tankönyveket, de orosz nyelvű pótlás még nem érkezett.

Még ott is, ahol vannak könyvek, nem minden tanár ismeri az új, Oroszország által erőltetett tantervet.

Egy melitopoli lakos a Szabad Európának elmondta, hogy a gyermeke által korábban látogatott iskolában mindössze négy tanár van, közülük az egyik szinte minden tantárgyat tanít.

A helyzetet tovább rontja, hogy az orosz Nemzeti Gárda emberei járőröznek az iskolaépületekben, és nem mindig engedik be a szülőket.

Olekszandr Szpivakovszkij, a Herszoni Állami Egyetem rektora az iskolákat Potemkin-falunak, az orosz állampolgárok megtévesztésére szolgáló álhomlokzatnak nevezte.

Elmondta a Szabad Európának, hogy a Kremlnek demonstrálnia kell a háborúban elért sikereit, és olyan képekkel eteti polgárait, amelyeken az látszik, hogy az iskolákat rendbe hozzák és a tanárok az új orosz tanterv szerint oktatják a diákokat. Mindeközben a valóság az, hogy a helyi ukránok nagyrészt elfordultak a megszálló hatóságok iskoláitól.

„De egy orosz állampolgár számára mindez jól néz ki” – mondta.

XS
SM
MD
LG