Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Népszerű a kézrátételes gyógyítás az orosházi kórház Egészségfejlesztő Irodájában


Betegfelvétel az orosházi kórház aulájában a kórház dátum nélküli illusztrációján
Betegfelvétel az orosházi kórház aulájában a kórház dátum nélküli illusztrációján

Az orosházi kórház egyik részlege elkezdett kézrátételes gyógyításban utazni, az intézmény pedig meg is védte az új, a betegek között kifejezetten népszerű kezelési módot.

Az Orosházi Dr. László Elek Kórház és Rendelőintézet Egészségfejlesztő Irodája (EFI) alternatív terápiát, lényegében kézrátételes gyógyítást is kínál már betegeknek – írja a Telex.

A lapot a kórház egyik dolgozója informálta erről levélben, aki súlyosan szakmaiatlannak tartja az intézmény ilyen irányú változását.

„Ez a szintű kuruzslás már szinte bulvárszintet üt meg” – írta a dolgozó, aki elfogadhatatlannak érzi a kézrátételes terápiát egy állami kórháztól.

A kórház ingyenesen nyújtja ezt a szolgáltatást az EFI-ben, de az ezt hirdető plakátra feltették a Belügyminisztérium és a Széchenyi 2020 uniós támogatási program logóját is.

A kézrátételes tevékenység pontosabban úgynevezett Access Bars-fej- és testkezelést és reikikezelést jelent. Ennél – a várakozás szerint – a kézrátétellel „átadott” energia segítségével feloldják a betegek testében lévő „energetikai blokkokat”.

A módszer eredményessége egyáltalán nem igazolt – már az anekdotikus érveléseken túl. Ez azért fontos, mert a ráolvasástól kezdve a szemmel verésen át a kártyavetésig szinte végtelen alternatív gyógyászati eljárással foglalkoznak az emberek, de egy állami kórháztól elvárható, hogy szakmailag megalapozott terápiákat kínáljon az orvostudományokban jellemzően képzetlen betegeinek.

A kórház tájékoztatása szerint nagy az érdeklődés a módszer iránt, az eddigi időpontok hamar beteltek. Leírásuk szerint a kézrátételes módszer az önkéntes résztvevőknek is ingyenes, és az ezt végző gyógyító sem kap érte ellenszolgáltatást.

Arra nem tértek ki, hogy az intézmény infrastruktúráját, márkanevét és hitelességét vagy a betegek elérhetőségét miért adják oda ingyen ilyen módszerben utazó szereplőnek.

Az intézmény lapnak küldött válasza alapján a kórház sem tekinti a módszert orvosi tevékenységnek vagy szakmailag „a hagyományos medicina részének”, szerintük „azonban a mentális egészség megőrzésének és fenntartásának elősegítője lehet”.

Válaszuk szerint a helyi EFI-ben ennél összességében komplexebb munka folyik, rendszeresen tartanak foglalkozásokat, képzéseket, szűrővizsgálatokat, mozgásprogramokat.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG