Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ki kicsoda az orosz zsoldoscégek között?


A Redut harcosai a délnyugat-oroszországi Tambov város közelében lévő katonai-hírszerzési kiképzőlétesítményben kapják meg kiképzésük egy részét
A Redut harcosai a délnyugat-oroszországi Tambov város közelében lévő katonai-hírszerzési kiképzőlétesítményben kapják meg kiképzésük egy részét

A Wagner-csoport messze a leghírhedtebb orosz zsoldoscég, katonái látható szerepet játszottak a konfliktusokban, káoszban és kereskedelemben, kezdve az afrikai országoktól egészen Ukrajnáig, ahol ők vezették Oroszország hosszú, véres támadását Bahmut elfoglalására. A Wagner azonban nem az egyetlen orosz katonai magáncég.

Jevgenyij Prigozsin, a hírhedt orosz Wagner-csoport nevű orosz zsoldoscég pökhendi alapítója sosem szokott finomkodni a szavakkal. Egy május 9-én közzétett videójában előadta a legújabb részt az orosz katonai parancsnokokkal szembeni, gyakran trágár kritikái sorozatának.

Prigozsin harcosai lőszerellátására panaszkodott. Katonái kulcsszerepet játszottak a kelet-ukrajnai Bahmut elleni tíz hónaposra nyúlt támadásban, majd egy másik célpontra, az állami tulajdonú Gazprom gázóriás által finanszírozott magán biztonsági cégre is rátámadt. Arra panaszkodott, hogy zsoldosai nem hajlandók pozíciókat felvenni a Bahmut melletti harcokban.

„Miért költik a közpénzt, gyűjtik össze az embereket és küldik őket a húsdarálóba? – tette fel a kérdést a videóban. – Jönni fog az anyjuk, és kioszt egy jó kis… [káromkodás]. Hagyjátok abba ezt az ostobaságot, ez háború!”

Wagner évek óta tartó tevékenységével az olyan helyeken, mint Mali, Szudán és a Közép-Afrikai Köztársaság ismertté vált az orosz katonai taktika hívei számára. De Prigozsin cége messze nem az egyetlen ilyen a maga nemében.

Íme egy gyors áttekintés az orosz magán biztonsági cégek néhány kevésbé ismert szereplőjéről: néhányan katonákat küldtek az ukrajnai harcokba, mások a maguk egyedi módján szereztek hírnevet.

Redut

A Redut nevű cég katonái a Meduza hírportál szerint az elsők között léptek be Ukrajnába, amikor Oroszország 2022. február 24-én nagyszabású inváziót indított. A Redut jelentése oroszul sáncerőd, ami egy védekező katonai erődítményt jelent.

A szervezet eredete azonban több évre nyúlik vissza. A Novaja Gazeta című orosz nyelvű lap szerint Szíriában katonái állítólag részt vettek az ottani létesítmények őrzésében, amelyeket a Sztrojtranszgaz – egy eredetileg a Gazprom által alapított, de később a Kremlhez kötődő milliárdos, Gennagyij Timcsenko által felvásárolt mérnöki és építőipari vállalat – hozott létre.

A Novaja Gazeta szerint a Redut főhadiszállása Kubinkában található, egy Moszkva környéki városban, amely közel van az orosz légideszant-erők 45. különleges brigádjának bázisához.

A cég aktívan toborzott katonákat az orosz közösségi oldalakon, előírva, hogy az érdeklődő jelölteknek legalább 25 évesnek kell lenniük és rendelkezniük kell valamilyen katonai szakirányú végzettséggel vagy rendvédelmi szerveknél szerzett tapasztalattal.

A Redut toborzóüzenetei
A Redut toborzóüzenetei

A Szabad Európa Idel.Realities által nemrégiben megszerzett Redut-szerződés másolata nem tesz említést Ukrajnáról vagy bármilyen folyamatban lévő katonai műveletről, és azt állítja, hogy a cég egy építőipari vállalat, amelyet a déli Rosztov-na-Donu városában jegyeztek be, nem messze az ukrajnai Donbász oroszok által megszállt részeitől. Az orosz cégnyilvántartások azonban nem tartalmaznak adatokat a vállalatról.

A szerződésben is az RLSPI, azaz a Társadalmi és Pszichológiai Kutatások Regionális Laboratóriuma rövidítéssel azonosítja magát. A laboratórium valójában az orosz katonai hírszerző ügynökség, a GRU egyik egysége, és hivatalosan a 35555-ös katonai egység nevet viseli.

Egy Reduthoz csatlakozó férfi az Idel.Realitiesnek elmondta, hogy az inváziót megelőzően zsoldosokat küldtek Ukrajnába – Oroszország 2014 óta támogatja a helyi erőket a Donbászban –, és készpénzben, amerikai dollárban fizettek nekik. Az invázió óta azonban a béreket rubelben adják.

A zsoldosokkal szembeni elvárások és kötelezettségek közé tartozik „a munkáltató döntése szerint bármikor, bárhol, bármilyen különleges feladat elvégzése” – áll a szerződésben.

Egy másik volt szerződéses az Idel.Realitiesnek elmondta, hogy a katonák a kiképzés egy részét egy katonai-hírszerzési kiképzőlétesítményben szerzik a délnyugat-oroszországi Tambov város közelében.

Fáklya, áramlás és láng

A Wagner mellett – amely hírneve és hírhedtsége ellenére az orosz törvények szerint katonai magáncégként technikailag továbbra is illegálisnak számít – más fegyveres biztonsági cégek is jelen vannak az ukrajnai harctéren, amelyek nem illegálisak.

Egy vagy több, a Gazprom által támogatott katonai magáncég létezését már Prigozsin megjegyzéseinek nyilvánosságra kerülését megelőzően is széles körben gyanították. Mihail Misusztyin miniszterelnök év elején engedélyezte a Gazprom olajipari leányvállalatának, a Gazpromnyeftynek, hogy létrehozzon egy ilyen szervezetet magán biztonsági cég besorolással, ami legális az orosz törvények szerint.

A BBC orosz szolgálata szerint a Gazprom magánvállalkozását kezdetben Gazpromnyefty Ohrana – azaz Gazpromnyefty Biztonság – néven alapították a szibériai Omszk városában. Sztanyiszláv Bajman, az arhangelszki regionális belügyminisztérium megbízott vezetője állt az élén.

Prigozsin megjegyzései és más jelentések alapján a Gazprom égisze alatt több magánbiztonsági szervezet is létezik.

Az egyik – a Potok, azaz Áramlat néven ismert – áprilisban került a nyilvánosság elé, amikor alkalmazottjainak egy csoportja közzétett egy videót, amelyben a harctéri ellátásra panaszkodtak. Azt is kifogásolták, hogy azt ígérték nekik, hogy hivatalos szerződést kapnak a védelmi minisztériumon keresztül, ehelyett azonban a Redut vállalat fennhatósága alatt vetették be őket.

A Doni és a Donbászi Önkéntesek Uniója

A Reduthoz kötődő Doni Brigád önkéntesekből áll, akik közül sokan kozákok. A dandár a BARSZ néven ismert nemzeti készenléti tartalékosrendszerben szerepel, és hivatalosan a védelmi minisztériummal áll kapcsolatban.

Az Oroszországi és Külföldi Kozák Harcosok Uniója nevű kozák társadalmi szervezet egyik vezető tisztségviselője a közösségi médiában toborzott önkénteseket. A csoport másik vezető tisztségviselője Alekszandr Borodaj, egy orosz, aki korábban a donbászi szeparatisták egyik vezetője volt. Jelenleg az orosz parlament képviselője.

Alekszandr Borodaj egy sajtótájékoztatón Donyeckben 2014 júniusában
Alekszandr Borodaj egy sajtótájékoztatón Donyeckben 2014 júniusában

A Doni Brigád egyik katonája, aki csak Makszimként adta meg a nevét, a Szabad Európának elmondta, hogy a Redut által előírt életkori követelmény miatt kellett hozzájuk csatlakoznia. Hozzátette, hogy a Doni és a Donbászi Önkéntesek Uniója zsoldosainak bérét a Redut fizette.

A katona szavai szerint a zsoldosok egy részét a Reduthoz küldik, ahol speciális Doni-egységeket hoznak létre, de formálisan továbbra is a Donbászi Önkéntesek Unió tagjainak tekintik őket.

A Redut más harcosaihoz hasonlóan a doni zsoldosok sem szerepelnek a hivatalos BARS nyilvántartási rendszerben.

Az Uniónak a korábban VKontaktye néven ismert közösségi hálózaton található oldala szerint három zászlóalja van, amelyek a Rosztovi területen található Kadamovszkij gyakorlótéren képzik magukat.

Moran Biztonsági Csoport, Szláv Hadtest, E.N.O.T. Hadtest

Más orosz katonai és biztonsági társaságok inkább korábbi vállalkozásaikról vagy az ukrajnai harctereken kívüli tevékenységükről, illetve szélsőséges ideológiák hirdetéséről ismertek.

A Moran Security megjelenésének időpontját illetően ellentmondásosak az adatok. A New America Foundation 2019-es jelentésében részletezett vállalati dokumentumok szerint a céget 2011-ben jegyezték be Belize-ben, majd még ugyanabban az évben Moszkvában. Marketinganyagai szerint az orosz hajók kalózok elleni védelmét biztosító tevekénysége a kilencvenes évekre nyúlik vissza. A Moran legnagyobb ügyfelei közé tartozott az állami tulajdonú Szovkomflot, Oroszország legnagyobb hajózási vállalata.

A szentpétervári Fontanka hírportál szerint a Wagner-csoport a Szláv Hadtest nevű katonai magáncégben gyökerezik, amely még 2013-ban toborzott harcosokat.

A Szláv Hadtest először 2013-ban jelent meg a hongkongi cégnyilvántartásban; két vezetője Moran korábbi alkalmazottja, Vagyim Guszev és Jevgenyij Szidorov volt. Ugyanebben az évben, 2013-ban a Szláv Hadtest harcosai Szíriában jelentek meg a szíriai kormány kérésére, amely már akkor is növekvő fenyegetéssel nézett szembe olyan csoportoktól, mint az Iszlám Állam, amelyek több olajipari létesítményt is elfoglaltak.

Egy csata után, amelyben a Szláv Hadtest több harcosa megsebesült, Guszev és Szidorov visszatért Oroszországba, és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat őrizetbe vette. Egy évvel később bűnösnek találták őket illegális zsoldoscég működtetésében, és egy moszkvai bíróság börtönbüntetést szabott ki rájuk.

A Wagner-csoport egyik első vezetője eközben Dmitrij Utkin volt, az orosz katonai hírszerzés veteránja, aki a Moran Securitynek, majd később a Szláv Hadtestnek is dolgozott.

Egy másik magáncég, amelyről ukrán kutatók megállapították, hogy részt vett az ukrajnai Krím félsziget 2014-es orosz megszállásában, az E.N.O.T. Corp. volt, amelyet egy Igor Mangusev nevű nacionalista aktivista alapított.

A Lengyel Nemzetközi Ügyek Intézetének 2018-as jelentése szerint az E.N.O.T. katonáit Szíriában is látták, valamint félkatonai műveletekben vettek részt Tádzsikisztánban és Hegyi-Karabahban. A csoport „hazafias” nyári táborokat is működtetett fiatalok számára, többek között Szerbiában, Montenegróban és Belaruszban.

2018-ban a csoport az orosz bűnüldöző szervek célkeresztjébe került a Krasznodari területen. Több tagját – akik közül néhányan szövetségi biztonsági vagy hírszerzési tisztviselők voltak – rablással és zsarolással vádolták meg. Tavaly Roman Telenkevicset – aki 2016 óta vezette a csoportot – zsarolás, fenyegetés és más vádak miatt 13 év börtönbüntetésre ítélték.

Szöveg: Mike Eckel Mark Krutov és Szergej Dobrynin, a Szabad Európa orosz szolgálatának és az Szabad Európa Idel.Realities című műsorának tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG