Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ki, mikor, hogyan – Kisokos az előválasztás második fordulójához


Október 10-én kezdődik és 16-áig tart a második forduló
Október 10-én kezdődik és 16-áig tart a második forduló

Magyarország történetében még soha nem volt ellenzéki előválasztás. Az első fordulóban eldőlt, hogy a 106 egyéni választókerületben kik lesznek a hatpárti összefogás jelöltjei, valamint az is, hogy az öt miniszterelnök-jelölt közül kik jutottak tovább a második fordulóba, amely már csak a miniszterelnök-jelöltek csatája.

Eredetileg hárman jutottak tovább, de az első fordulóban a második helyen végzett Karácsony Gergely október 8-án visszalépett Márki-Zay Péter javára, így Dobrev Klára és Márki-Zay Péter versenyét hozza a második forduló. Ennek győztese lesz az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, Orbán Viktor kihívója a jövő tavaszi országgyűlési választásokon.

Ki szavazhat és mikor az előválasztáson?

Az előválasztás 2. fordulóját október 10., vasárnap, 8:00 és október 16., szombat, 20:00 között rendezik.

A második fordulóban már csak az első fordulóból továbbjutott miniszterelnök-jelöltekre lehet szavazni, személyesen és az interneten egyaránt.

Az előválasztáson minden nagykorú magyar állampolgár szavazhat, akinek magyarországi állandó bejelentett lakhelye van.

Azok a most még kiskorú, magyarországi állandó bejelentett lakhellyel rendelkező állampolgárok is szavazhatnak, akik a 2022-es parlamenti választáskor már nagykorúak lesznek, vagyis 2004. április 1-jét megelőzően születettek.

A kiskorúak adatkezelésére vonatkozó speciális rendelkezések miatt egy szülői hozzájáruló nyilatkozatot is alá kell írnia az egyik szülőnek (vagy törvényes képviselőjének) és a fiatal szavazónak. A nyilatkozat innen letölthető.

Ezt a dokumentumot a személyes voksolás előtt a kiskorú szavazónak be kell mutatnia a szavazósátorban. Online szavazás esetén a regisztrációs folyamat végén megtörténő videókapcsolatos azonosítás során a szülő az online szavazóbiztosnak bemutatja a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, valamint az engedélyezés tényét szóban is meg kell erősítenie a számára, amit az online szavazóbiztos jegyzőkönyvbe foglal.

Hogyan szavazhat személyesen?

Személyes szavazás az ország számos pontján elérhető szavazópontokon, főleg közterületen felállított sátrakban, kisebb részben irodákban lehetséges. A második fordulóban az egész ország egy választókerületnek számít, így az ország valamennyi szavazópontján voksolhat az, aki jogosult rá.

A szavazópontok reggel 8:00-tól este 18:00 óráig lesznek nyitva, de több helyen lehet ettől eltérő nyitvatartás is. A szavazópontok száma eltérhet az első fordulóban megismerttől. A szavazósátrak pontos helyszínét és időpontját a második forduló kezdetétől ezen a linken lehet megtekinteni.

A szavazóhelyiségekben megjelenő szavazóknak igazolniuk kell magukat fényképes igazolvánnyal, és be kell mutatni érvényes lakcímkártyájukat.

Hogyan szavazhat interneten?

Szintén október 10-16. között lehet voksolni, az elovalasztas.hu oldalon.

Aki az első fordulóban már regisztrált online, annak a második fordulóban nem szükséges ismételten regisztrálnia, de videós azonosításon ismételten át kell esnie. Ennek pontos lépéseit az https://elovalasztas2021.hu/ oldalon is el lehet elolvasni.

Az azonosításhoz egy rövid videóhívásra van szükség, ezért olyan eszközzel (laptoppal, mobillal, tablettel) érdemes belevágni, ami működő kamerával és mikrofonnal rendelkezik. Itt is egy lakcímkártyára és egy érvényes fényképes igazolványra lesz szükség (személyi, útlevél, jogosítvány.) A regisztrációt követően a szavazólinket e-mailben kapják meg a választók, amin keresztül az előválasztás végéig bármikor leadható a szavazat.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG