Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kiegészítő támogatást kapnak a kormánytól a háziorvosok és a fogorvosok


Homoki Sándor fogorvos kezel egy pácienst nyíregyházi rendelőjében 2020. május 6-án
Homoki Sándor fogorvos kezel egy pácienst nyíregyházi rendelőjében 2020. május 6-án

A kiegészítő támogatásra mintegy kilencszázmillió forintot kell elkülöníteni a költségvetésben az Orbán Viktor jegyezte kormányhatározat szerint.

Kiegészítette a kormány az egészségügyi szolgáltatások egészségbiztosítási alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól szóló korábbi rendeletet – vette észre a 24.hu. Ennek értelmében 2023. április, május és június hónapban kompenzálja a háziorvosi, illetve a fogorvosi díjazást.

Azt, hogy ki mennyit kap, úgy számolják ki, hogy a 2023. első negyedévében kifizetett háziorvosi díjazás egyhavi összege és a 2023. márciusban kifizetett, 2023. március 31-én hatályos fix díjak összege jelenti a bázisösszeget.

Ha 2023. április, május és június hónapban a havi háziorvosi díjazás és a területi kiegészítő díj összege egy adott háziorvosi szolgálatra vonatkozóan a bázisösszegnél több mint százezer forinttal kevesebb, a százezer forint feletti különbözet tekintetében a szolgáltató kompenzáló támogatást kap.

A kompenzáló támogatás számításakor a 2023. február, március, április hónapban elvégzett és lejelentett teljesítmény alapján a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő a 2022. december 31-ig és a 2023. január 1-jétől hatályos szabályok szerint is kiszámítja a fogorvosi díjazás havi összegét. Ha a két számítás eredménye az adott hónapban több mint 75 ezer forint csökkenést mutat, a 75 ezer forint feletti különbözetet kompenzáló támogatásként megkapja a fogorvosi szolgáltató. A pénzt havi gyakorisággal, a tárgyhónapot követő második hónapban utalják. A rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

Kormányhatározat is született a háziorvosi, fogorvosi szolgálatok új indikátorrendszeréből eredő bevételkiesés átmeneti kompenzációjáról. Ebben a miniszterelnök 630 millió forint átcsoportosítását rendelte el a költségvetésben a háziorvosi, háziorvosi ügyeleti ellátás javára, valamint 282,6 millió forintot a fogászati ellátás javára.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG