Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kihallgatják a korrupciós botrány miatt az EP-képviselőt


Marc Tarabella az EP-ben integet, mielőtt a képviselők mentelmi jogáról döntenének. Brüsszel, 2023. február 2.
Marc Tarabella az EP-ben integet, mielőtt a képviselők mentelmi jogáról döntenének. Brüsszel, 2023. február 2.

A belga szövetségi ügyészség közölte, hogy pénteken kihallgatásra őrizetbe vett egy uniós törvényhozót az EU parlamentjét megrengető korrupciós botrány ügyében. Közben a rendőrség újabb razziákat tartott.

A hivatal tájékoztatása szerint a rendőrség átkutatta Marc Tarabella belga törvényhozó banki széfjét Liège-ben. Az anthisnes-i városháza irodáiban is razziát tartották, Tarabella ugyanis polgármesterként ott dolgozik.

Az Európai Unió parlamentje hónap elején felfüggesztette Tarabella mentelmi jogát, hogy a nyomozók kihallgathassák. Az EP elsöprő többséggel döntött erről, valamint egy másik képviselő, az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztéséről.

Mindkét férfi korábban ügyvédein keresztül közölte, hogy hajlandó együttműködni a belga hatóságokkal.

Az ügyészség bejelentette, hogy Tareballát kihallgatásra őrizetbe vették, hozzátéve: most a nyomozási bírón múlik, hogy eldöntse, kihallgatják-e a következő néhány órán belül.

Tarabella tagadta, hogy bármi köze lenne a botrányhoz, amelyben katari és marokkói tisztviselőket azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt ajánlottak fel az Európai Parlament döntéseinek befolyásolására. Katar és Marokkó is hevesen tagadta ezt, de az Európai Parlament felfüggesztette az összes, Katarral kapcsolatos ügyét.

A Tarabella mentelmi jogának felfüggesztését lehetővé tévő jelentés szerint egy belga vizsgálat kimutatta, hogy a képviselőnek „része lehetett olyan korrupciós cselekményekben, amelyek egy vagy több külföldi állam beavatkozásával kapcsolatosak, és amelyek célja a viták és döntések befolyásolása volt az Európai Parlamentben”.

A jelentésben azt írták, hogy az ellene tett tanúvallomások arra utalnak: több alkalommal is fizettek neki, összesen 120.000 és 140.000 euró közötti összeget. A botrányra december elején derült fény, miután a hatóságok razziákat indítottak Brüsszel több helyszínén, valamint Olaszországban, és több százezer eurót foglaltak le.

Négy személy ellen korrupció, pénzmosás és bűnszervezetben való részvétel miatt emeltek vádat. Ők Eva Kaili görög törvényhozó, aki az EP alelnöke volt, mielőtt a vádak napvilágra nem kerültek; élettársa és parlamenti asszisztense, Francesco Giorgi; Pier Antonio Panzeri volt olasz törvényhozó; és egy jótékonysági csoport vezetője, Niccolo Figa-Talamanca.

Panzeri azóta megállapodott a belga ügyészekkel arról, hogy információkkal látja el őket. Azt ígérte, hogy enyhébb büntetésért cserébe elárulja az érintettek nevét és azt, hogy miként mozgathatták a pénzt.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG