Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijev a Fekete-tenger biztosítását kéri a NATO-tól


Dmitro Kuleba online csatlakozott a bukaresti konferenciához
Dmitro Kuleba online csatlakozott a bukaresti konferenciához

A NATO-nak nagyobb szerepet kell játszania a Fekete-tenger biztonságában, és integrálnia kell az ukrán lég- és rakétavédelmet a szövetségeseiébe – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter csütörtökön.

„A Fekete-tengernek fontos szerepe van abban, hogy egész Európa békés legyen és a jövőre figyeljen” – fogalmazott az ukrán diplomácia vezetője a román fővárosban, Bukarestben tartott fekete-tengeri biztonsági konferencia résztvevőinek videókapcsolaton keresztül tartott beszédében.

„Sajnos ez is mutatja, hogy milyen gyorsan elromolhatnak a dolgok, ha figyelmen kívül hagyjuk a fenyegetéseket. Itt az ideje, hogy a Fekete-tengert is azzá változtassuk, amivé a Balti-tenger vált, a NATO tengerévé.”

A Fekete-tenger és ukrán partvidéke a háború döntő hadszíntere a tavalyi orosz invázió óta.

Moszkva és Kijev egyaránt a tengerre támaszkodik az export tekintetében, beleértve a világ gabonapiacainak ellátását. Az ukrán kikötők orosz blokádja tavaly globális éhínséggel fenyegetett, míg az ENSZ és Törökország tető alá nem hozta a megállapodást a kikötők megnyitásáról. Ezek nyitvatartása továbbra is az intenzív diplomácia középpontjában áll.

„Együtt kell kezelnünk a közös Oroszország-problémát. Például támogatom azt a szakértői elképzelést, hogy Ukrajna lég- és rakétavédelmi rendszereit integrálják a NATO-szövetségesek fekete- és balti-tengeri rendszereibe” – mondta Kuleba.

Az elmúlt egy évben Finnország és Svédország NATO-csatlakozási döntése újrarajzolta Európa északi részén a Balti-tenger körüli területek biztonsági térképét, így hamarosan Oroszország marad ott az egyetlen olyan ország, amely nem tagja a nyugati katonai szövetségnek.

Ukrajna és Georgia csatlakozási kérelme ugyanilyen hatással lenne a Fekete-tengerre, ahol Bulgária, Románia és Törökország már NATO-tag.

Kuleba szerint a NATO közelgő vilniusi csúcstalálkozója lehetőséget ad az előrelépésre Ukrajna régóta vágyott NATO-tagsága ügyében, „hogy megmutassák, az ajtó nemcsak nyitva áll, hanem világos terv is van arra, hogy Ukrajna mikor és hogyan lép be rajta”.

Kuleba arról is beszélt, hogy minden ukrán város és a Krím újra Ukrajna része kell hogy legyen, és az ország határainak visszaállításával valódi béke jön el.

„Nincs különbség (…) az ukrán városok között, mindegyiknek újra ukránnak kell lennie, és az is lesz” – mondta.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG