Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijev szerint Oroszország célja a területszerzés és az ukrán hadsereg felmorzsolása


Az oroszbarát szakadárok páncélozott járműve halad az utcán a mariupoli Azovstal Vas- És Fémművek szomszédságában 2022. április 12-én
Az oroszbarát szakadárok páncélozott járműve halad az utcán a mariupoli Azovstal Vas- És Fémművek szomszédságában 2022. április 12-én

Oroszország új katonai offenzívájának célja a kelet-ukrajnai területek megszerzése, szárazföldi kapcsolat létrehozása a keleti területek és a Krím között, valamint az ukrán fegyveres erők felmorzsolása – közölte kedden az ukrán védelmi minisztérium.

A tárca szóvivője, Olekszandr Motuznyak azt mondta, hogy az orosz erők a teljes frontvonalon támadnak Kelet-Ukrajnában, délen fokozzák Mariupol ostromát, megpróbálják bekeríteni a Donyecki és a Luhanszki régió városait.

„A cél az ukrán erők legyőzése, a Luhanszki és a Donyecki régió feletti ellenőrzés megteremtése, valamint egy szárazföldi folyosó létrehozása a Krím felé” – mondta Motuznyak egy tájékoztatón.

A 2014-ben fellázadó, orosz támogatást élvező szakadárok úgynevezett népköztársaságokká nyilvánították az ellenőrzésük alatt álló területeket a Luhanszki és a Donyecki régió egyes részein.

Háború szovjet tankönyvből

Ukrán tisztviselők többször hangoztatták, hogy Moszkva el akarja foglalni Mariupolt és mindazokat a területeket Luhanszkban és Donyeckben, amelyek még az ukrán kormányerők kezén vannak, hogy szárazföldi kapcsolatot hozzon létre a Krímmel, amelyet Oroszország 2014-ben foglalt el és annektált.

„A fő erőfeszítések az ukrán csapatok által tartott pozíciók áttörésére irányulnak, és az oroszok nem álltak le azzal sem, hogy megpróbálják megszerezni a tejes ellenőrzést Mariupol felett” – mondta Motuznyak.

Oroszország taktikáját az alábbiakban foglalta össze: „Általában ezek a következők: erőteljes tüzérségi előkészítés, kísérlet bizonyos pozíciók megrohanására, próbálkozások az ukrán fegyveres erők akcióinak megakadályozására, kísérlet egységeink körülzárására és települések elfoglalására. Oroszország főként a szovjet korszak tankönyvei alapján folytat háborút.”

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG