Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijevbe látogatott a NATO főtitkára, és fokozatos ukrán térnyerésről beszélt


Jens Stoltenberg Zelenszkij ukrán elnökkel tartott sajtóértekezletet Kijevben 2023. szeptember 28-án
Jens Stoltenberg Zelenszkij ukrán elnökkel tartott sajtóértekezletet Kijevben 2023. szeptember 28-án

Az ukrán erők „fokozatosan teret nyernek” az ellentámadásban az orosz megszállókkal szemben – mondta Stoltenberg NATO-főtitkár szeptember 28-án, előre be nem jelentett kijevi látogatásán, órákkal azután, hogy az ukrán hadsereg bejelentette: hatalmas dróntámadáshullámot vert vissza Dél-Ukrajnában.

„Az ukrán csapatok heves harcokkal szembesülnek, de fokozatosan teret nyernek” – mondta Jens Stoltenberg a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott sajtótájékoztatón.

„Minden méter, amelyet az ukrán erők visszaszereznek, egy olyan méter, amelyet Oroszország elveszít. (…) Moszkva birodalmi téveszmékért harcol” – mondta Stoltenberg.

A NATO-főtitkár azt is bejelentette, hogy a szövetségnek 2,4 milliárd euró értékű kulcsfontosságú lőszerre van érvényes keretszerződése Kijev számára, beleértve az egymilliárd eurónyi konkrét megrendeléseket.

Stoltenberg szerint Ukrajna kapcsolata a harminctagú szövetséggel még soha nem volt ilyen szoros. „Ukrajna most közelebb van a NATO-hoz, mint valaha” – mondta.

„Mindent megteszünk annak érdekében, hogy még közelebb hozzuk ezt az időt” – közölte Zelenszkij.

Ehhez kapcsolódóan: NATO-főtitkár: „Nemcsak akkor támogatjuk Ukrajnát, ha győz, hanem akkor is, ha veszít”

A NATO-országok vezetői a júliusi, döntő jelentőségű csúcstalálkozón nyilatkozatot fogadtak el arról, hogy Ukrajna jövője a szövetségen belül van, de a NATO csak akkor küld meghívót Kijevnek, ha „a tagok egyetértenek ebben, és a feltételek teljesülnek”.

Az ukrán elnök arra is felszólította a szövetséget, hogy a tél közeledtével, még az ukrajnai energetikai létesítmények ellen várható orosz légicsapások előtt erősítse meg Kijev légvédelmi rendszereit.

„A főtitkár beleegyezett abba, hogy erőfeszítéseket tesz a támogatásunkra ebben az ügyben, és mozgósítja a szövetség tagállamait – mondta Zelenszkij, hozzátéve: – Együtt kell átvészelnünk ezt a telet, megvédenünk energia-infrastruktúránkat és az emberek életét.”

Ehhez kapcsolódóan: „Ukrajna átvette a kezdeményezést az ellenségtől” – állítja a NATO egykori vezető katonai tisztviselője

Támadások a harctéren és azon túl

A Zelenszkij kérését megelőző órákban az ukrán légvédelem bejelentette: 44 iráni gyártmányú Sahid drónból, amelyet az oroszok lőttek ki, 34-et megsemmisített szeptember 28-án reggel.

„A támadás visszaverésében vadászrepülőgépek, légelhárító rakétaegységek és mobil tüzérségi csoportok vettek részt” – áll a légvédelem közleményében, hozzátéve, hogy az éjszaka folyamán hat orosz felderítődrónt is lelőttek.

Szeptember 28-án reggel az ukrán katonai szóvivő, Natalija Humenjuk arról beszélt, hogy Oroszország dróntámadások hullámát indította egész Dél-Ukrajnában.

„Számos dróncsoportot indítottak útnak (…) a légvédelem csaknem a teljes déli irányban működött – Odesszában, a Mikolajivi területen. Sokkal messzebb, északon az ellenség Közép-Ukrajnát támadta” – mondta Humenjuk.

Oroszország „nem hagy fel a nyomásgyakorlással és új taktikák keresésével, vagyis a tömeges támadásokkal” – közölte Humenjuk Telegramon.

A legutóbbi támadás azután történt, hogy szeptember 27-én este a dél-ukrajnai Herszon várost lőtték az oroszok.

Olekszandr Prokugyin, a területi katonai közigazgatás vezetője helyi idő szerint este 10 óra körül jelentette, hogy Herszon hatalmas ágyútámadás alatt állt. Oroszország rendszeresen lőtte Herszon ukrán ellenőrzés alatt álló részét, amióta Moszkva tavaly kivonult a terület azonos nevű fővárosából.

A szeptember 26-i orosz dróntámadás és ágyúzás rövid időre megzavarta a vasúti összeköttetést Herszon és a szeptember 27-én szintén légiriadó alatt álló Mikolajiv város között.

A harctéren az ukrán erők 26 közelharcot vívtak az elmúlt 24 órában, számos orosz támadást vertek vissza keleten a Donyecki területen, főként Bahmut, Avgyijivka és Marjinka környékén, miközben megszilárdították helyzetüket Robotyine falu déli részén, amelyet az oroszok megkíséreltek visszafoglalni – áll az ukrán hadsereg vezérkarának szeptember 28-i napi jelentésében.

Készült az AFP, a TASZSZ és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG