Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Fokozott támogatás jöhet? Kijevi szolidaritási látogatáson az izraeli külügyminiszter


Eli Kohen hivatalba lépését követően, 2023. január 2-án Jeruzsálemben
Eli Kohen hivatalba lépését követően, 2023. január 2-án Jeruzsálemben

Eli Kohen az első magas rangú izraeli vezető, aki Ukrajnába utazott azóta, hogy Oroszország csaknem egy évvel ezelőtt megtámadta az országot.

A fegyveres konfliktus kezdete óta Izrael kötéltáncot járva próbál egyensúlyozni, hogy segítse is Kijevet, de Moszkvával se égesse fel a kapcsolatait, az ugyanis kihatással lenne stratégiai érdekeire a térségben, például a szomszédos Szíriában.

A zsidó állam ennek megfelelően nem rendelt el szankciókat Oroszországgal szemben, nem biztosított hírszerzési adatokat és nem is szállított fegyvereket Ukrajnának, ugyanakkor humanitárius támogatást nyújt a háborúba süllyedt országnak.

Az izraeli külügyminiszter többek között Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és a helyi zsidó közösség vezetőivel is találkozni fog.

Egyelőre nem tudni, hogy Kohen a villámlátogatás során be fog-e jelenteni újabb segítségnyújtást.

„Szolidaritási viziten vagyunk az ukrán nemzet mellett, amely az elmúlt évben rendkívül nehézségeken ment keresztül” – mondta a Bucsában lemészárolt civilek emlékműve mellett.

Kijelentette, hogy hazája támogatja Ukrajnát, humanitárius segítséget nyújt, és így fog tenni a jövőben is.

Az izraeli diplomácia vezetője néhány hete hangsúlyozta, hogy Benjámin Netanjáhú új kormánya „egy dolgot biztosan tenni fog: kevesebbet fog nyilvánosan beszélni” Oroszország ukrajnai inváziójáról, de folytatja a humanitárius segélyezést. A tárcavezető hivatalba lépése után nem sokkal telefonon beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Ehhez kapcsolódóan: Erőteljes tiltakozás Izraelben a kormány igazságügyi reformjával szemben

Izrael jó kapcsolatot ápol az egymással szemben álló felekkel, lakosságának egy jelentős részét orosz és ukrán bevándorlók teszik ki.

Az utóbbi időben egyre fokozódott a nyugati nyomás Izraelen, hogy katonai eszközökkel is támogassa Ukrajnát. Antony Blinken amerikai külügyminiszter januári látogatásán ennek fontosságáról is beszélt.

Az izraeli parlament, a Kneszet külügyi és védelmi szakbizottságának egyik korábbi tagja úgy vélekedett, hogy Netanjáhú ultrajobboldali kormánya úgy próbálhat eleget tenni az Egyesült Államok elvárásának, hogy valamelyest hozzájárul az ukrán védelmi képességek erősítéséhez, azonban nem lép át bizonyos vonalakat, hogy ne haragítsa magára a Kremlt.

Naftali Bennett előző izraeli kormányfő tavaly megpróbált közvetíteni Kijev és Moszkva között, de nem járt sikerrel.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG