Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijevi kolostort rohant le az ukrán biztonsági szolgálat, orosz szabotázstól tartanak


Ukrán rendfenntartók és ortodox papok a kijevi Pecserszk Lavra-monostor előtt 2022. november 22-én
Ukrán rendfenntartók és ortodox papok a kijevi Pecserszk Lavra-monostor előtt 2022. november 22-én

Az ukrán SZBU biztonsági szolgálat és a rendőrség razziát hajtott végre egy ezeréves kijevi ortodox keresztény kolostorban kedden hajnalban. A rajtaütés egy olyan akció része volt, mellyel az „orosz különleges szolgálatok” gyanított „felforgató tevékenységét” próbálják elhárítani.

A nagy kiterjedésű kijevi Pecserszk Lavra épületegyüttes – avagy a kijevi Barlangkolostor – ukrán kulturális kincs és az ukrán ortodox egyház orosz támogatást élvező szárnyának székhelye, így a moszkvai patriarchátus alá tartozik.

„Ezekre az intézkedésekre az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Nemzeti Gárdával közösen került sor az SZBU-nak az orosz különleges szolgálatok ukrajnai felforgató tevékenysége ellen folyó módszeres munkájának keretein belül. Különösen figyelembe véve Oroszország fegyveres agresszióját, nő a terrorcselekmények, a szabotázs és a túszejtés kockázata, különösen azokon a helyeken, ahol nagy a polgárok koncentrációja” – áll az SZBU közleményében.

Az orosz ortodox egyház, amelynek vezetője, Kirill pátriárka határozottan támogatta Moszkva katonai akcióit Ukrajnában, „megfélemlítésként” ítélte el a keddi razziát.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) közleményében azt írta: „Ezeket az intézkedéseket (…) az SZBU módszeres munkájának részeként hajtjuk végre az orosz különleges szolgálatok ukrajnai pusztító tevékenysége ellen”.

A házkutatás célja az volt, hogy megakadályozzák a barlangkolostor felhasználását „az orosz világ központjaként”, és kivizsgálják azt a gyanút, hogy „a helyiségeket szabotázs- és felderítőcsoportok, külföldi állampolgárok búvóhelyeként, fegyverraktárként használják”

Az „orosz világ” koncepciója Vlagyimir Putyin elnök új külpolitikai doktrínájának középpontjában áll, amelynek célja Oroszország nyelvének, kultúrájának és vallásának védelme. A konzervatív ideológusok ezt használták a külföldi beavatkozás igazolására.

Az SZBU nem közölte, mi lett a keddi razzia eredménye.

Üldözés

Az SZBU, a rendőrség és a Nemzeti Gárda kedden két másik kolostort és a Moszkvai Patriarchátushoz tartozó egyházkerület székhelyét is átkutatta Nyugat-Ukrajnában – áll az SZBU Rivne körzeti kirendeltségének Facebookon közzétett közleményében.

A razzia tovább rontja az orosz és az ukrán ortodox keresztények amúgy is igen feszült viszonyát.

„A hívők 2014 óta tartó ukrajnai üldözésének más eseteihez hasonlóan ez a megfélemlítésükre végrehajtott cselekmény is szinte biztosan észrevétlen marad azok számára, akik nemzetközi emberi jogi közösségnek nevezik magukat” – mondta Vladimir Legoida, az orosz ortodox egyház szóvivője.

Múlt pénteken az SZBU közölte, hogy vádat emelt Vinnicja régió nyugati részének egy magas rangú egyházi képviselője ellen, amiért az megpróbált Oroszország ukrajnai invázióját igazoló szórólapokat terjeszteni.

Májusban a Moszkvai Patriarchátus Ukrán Ortodox Egyháza megszakította kapcsolatait az orosz egyházzal, mivel az utóbbi támogatja a Moszkva által különleges katonai műveletnek nevezett inváziót.

Ukrajna szerint a teljes körű invázió indokolatlan agressziós háborút indított el.

A kijevi székhelyű Razumkov Központ 2020-as felmérése szerint az ukránok 34 százaléka Ukrajna fő ortodox egyházának tagja, míg 14 százalékuk az ukrán Moszkvai Patriarchátus Egyházé.

2019-ben Ukrajna engedélyt kapott a világ ortodox keresztényeinek szellemi vezetőjétől arra, hogy Moszkvától független egyházat alapítson, ami nagyrészt véget vetett a két ország közötti vallási kapcsolatok évszázadainak.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG