Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kijöttek a részletek az oltási igazolvánnyá alakuló védettségiről


Látogató védettségi igazolványát ellenőrzik a fővárosi Corvin moziban 2021. május 1-jén.
Látogató védettségi igazolványát ellenőrzik a fővárosi Corvin moziban 2021. május 1-jén.

Február közepétől csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik be vannak oltva, erről részletes tájékoztatás jelent meg a kormányzati járványportálon, és a kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben is.

Mint arról korábban a Szabad Európa is beszámolt, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter január 13-án, a Kormányinfón jelentette be, hogy február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint:

  • Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak.
  • Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.
  • Az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség - főszabály szerint - csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva.
  • Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa.
  • A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.
  • Az egydózisú Janssennel oltottak esetében szintén 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.
  • 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

Már korábban közölték, hogy a jelenlegi védettségi igazolványok cseréjére nincs szükség, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az okmány érvényességét. Azoknak a helyszíneknek az esetében, amelyek csak védettek számára látogathatók, az üzemeltetők kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt.

A Portfolio korábban kiszámolta, hogy a változtatás miatt az érvényes védettségi igazolványok nagyjából 39 százaléka, 2,66 millió kártya válhat érvénytelenné február 15-től.

XS
SM
MD
LG