Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kikapott Orbán Viktor szövetségese a szlovéniai választáson


A Szabadság Mozgalom eredményvárója 2022. április 24-én Ljubljanában
A Szabadság Mozgalom eredményvárója 2022. április 24-én Ljubljanában

A Robert Golob üzletember által újonnan létrehozott, balközép Szabadság Mozgalma (GS) nyerte a vasárnapi választást Szlovéniában. A Janez Janša jobboldali populista miniszterelnök vezette Szlovén Demokrata Párt (SDS) csak a második helyre futott be.

A januárban alapított GS a szavazatok 34,5 százalékát söpörte be, míg az SDS 23,5 százalékot szerzett – jelentette a választási bizottság a voksok több mint 98 százalékos feldolgozottsága alapján.

Mindössze három másik párt, a konzervatív Új Szlovénia, a Szociáldemokraták és a Baloldal jutott be a törvényhozásba – ehhez a négyszázalékos küszöb megugrására volt szükség. Egy-egy mandátum a magyar és az olasz kisebbségnek is jár. Előbbit ismét Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke nyerte el.

Golob pártja várhatóan a Szociáldemokratákkal alakít kormányt, a két szervezetnek összesen 48 helye lesz várhatóan a kilencvenfős parlamentben. Az 55 éves, karizmatikus politikus győzelmi beszédében kijelentette, hogy vissza fogják adni az ország szabadságát.

A szavazásra jogosultak 69,71 százaléka vett részt a választásokon, négy évvel ezelőtt ez az arány 51,97 százalék volt.

Orbán Viktor miniszterelnök szövetségese, a jogállamisági ügyekben szintén sokat bírált Janez Janša pártja még természetes partnerével, a kereszténydemokrata Új Szlovéniával sem tudna többséget alkotni. A Donald Trump volt amerikai elnök csodálójának számító Janšát az ellenzék a kampány során a demokratikus intézmények meggyengítésével, a sajtószabadság erodálásável vádolta.

A kormány antidemokratikus intézkedéseit tükrözi a Freedom House friss értékelése is, amely szerint a régióban Szlovéniában romlott leginkább a demokratikus környezet. Az amerikai központú civil szervezet az elmúlt egy évből főleg azt kritizálta, hogy a kormány elsősorban az SDS érdekeit szem előtt tartva irányította az országot, és törvények helyett sokszor rendeleti úton hoztak döntéseket. Janša megpróbálta hátráltatni az Európai Ügyészség munkáját, és visszavágta a közbeszerzések átláthatóságát is. A szlovén kormány a járvány elleni intézkedéseket kihasználva csökkenteni kezdte a fontos szerepet játszó civil szervezeteknek járó támogatásokat, valamint a közmédiának is nekiment.

A Magyarországról életben tartott pártmédia

A választás tétje Magyarországról nézve is nagy volt, hiszen Orbán Viktornak fontos szövetségese Janez Janša az Európai Unióban. Ezt mutatja, hogy a négy évvel ezelőtti választásokon Orbán személyesen is részt vett az SDS választási nagygyűlésén. Samo Uhan, a Ljubljanai Egyetem szociológiaprofesszora szerint azonban a mostani kampányban Janša megpróbálta elrejteni magyar kollégájához fűződő barátságát. „Szlovéniában Orbán neve összefonódott a korrupcióval, elsősorban a médiabevásárlások és a nem átlátható turisztikai befektetések miatt” – mutatott rá.

Ahogy arról a Szabad Európa is többször beszámolt, az SDS-hez köthető médiatermékek (tévé, hetilap, megyei lapok, netes portálok) fő tulajdonosai Orbán Viktorhoz közel álló magyar befektetők lettek. Az amúgy veszteséges kiadványokat főleg Magyarországról érkező eurómilliók tartják el, Rogán Antal ügyvédje például egymillió euróval segítette ki a tulajdonosokat (a gyanús pénzmozgások miatt már feljelentés is született az ügyben). A pártmédiát kiegészítendő pedig a magyar TV2 Mészáros-közeli tulajdonosai megvásárolták a harmadik legnagyobb szlovén kereskedelmi adót, a Planet TV-t is. Ezek a sajtótermékek nagyon aktívak voltak a kampányban, Janša főleg ezekre támaszkodva kampányolt és ezeken a tévéken és lapokon keresztül támadta politikai ellenfeleit.

Készült az AP, az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG