Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilenc hónapja tart a háború, Zelenszkij szerint Oroszország nem fogja megtörni Ukrajnát


Ukrán civilek az orosz rakétatámadásban lerombolt házuk előtt Visorodban, Kijev közelében 2022. november 24-én
Ukrán civilek az orosz rakétatámadásban lerombolt házuk előtt Visorodban, Kijev közelében 2022. november 24-én

Zelenszkij ukrán elnök november 24-én, az orosz invázió kezdete után kilenc hónappal tartott éjszakai beszédében azt mondta, hogy az ellenségnek nem sikerült „megtörnie minket, és nem is fog sikerülni”, hozzátéve, hogy az ukrán hadsereg kezén vannak minden irányban a kulcsfontosságú útvonalak.

Hozzátette, hogy további előretöréseket terveznek több, meg nem nevezett területen.

A gyászos kilenc hónapos mérföldkő úgy érkezett el, hogy Ukrajna nagy része még mindig sötétségbe borul, és nincs megbízható vízellátása a polgári infrastruktúra elleni ádáz orosz rakétatámadássorozat eredményeként, amely november 23-án országszerte megszakította az áramellátást.

„Egy kilenc hónapja tartó, teljes körű háborút viseltünk el közösen. Oroszország nem talált semmilyen módot arra, hogy megtörjön minket, és nem is fog találni” – mondta Zelenszkij.

Közölte, hogy az orosz erők erőteljesen bombázzák Herszon városát, amelyet a hónap elején hagytak el a megszállók. Eddig ez volt az egyetlen területi főváros, amelyet elfoglaltak a teljes körű invázió során.

Zelenszkij beszámolt arról, hogy „szinte minden órában” érkeznek hírek a várost érő újabb orosz légicsapásokról, helyi tisztségviselők szerint november 24-én hét ember halt meg, és további 21 megsebesült.

„Azonnal elkezdődött ez a terror, miután az orosz hadsereg kénytelen volt elmenekülni a Herszoni területről. Ez a vesztesek bosszúja – mondta Zelenszkij. – Nem tudják, hogyan kell harcolni. Egyelőre az egyetlen dolog, amire képesek, az, hogy terrorizálnak. Vagy energiaterror, vagy tüzérségi, vagy rakétaterror – ez minden, ahova Oroszország a jelenlegi vezetése alatt süllyedt.”

Zelenszkij arról is beszélt, hogy az ukrán csapatok „minden irányban kulcsfontosságú helyeket tartanak kézben (…) vannak olyan irányok, amelyeken előretörésre készülünk”.

Azt mondta, úgy tűnik, hogy az orosz fél további erőket helyez át bizonyos területekre.

A Szabad Európa nem tudja megerősíteni a harctéri állításokat és az áldozatokról szóló jelentéseket egyik oldalon sem azokról a helyekről, ahol heves harcok folynak.

Az Ukrán Hadsereg vezérkara arról számolt be, hogy az oroszok „fokozták a szabotázsellenes és rendészeti intézkedéseket” a herszoni térségben található megszállt Szkadovszkij környékén.

Közölték, hogy az orosz csapatok Herszon, Krivij Rih és Krivorizka térségében is megerősítik az erődítmények felszerelését és az előretolt egységek logisztikai támogatását.

A közlemény szerint az oroszok fő erőfeszítéseiket a Bahmut és Avdijiv térségében folyó offenzívákra összpontosítják.

Készült a Reuters beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG