Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kilépett a Rosznyefty igazgatóságából Schröder exkancellár


Gerhard Schröder Belgrádban 2016. április 21-én
Gerhard Schröder Belgrádban 2016. április 21-én

Az orosz állami olajtársaság, a Rosznyefty pénteken közölte: Gerhard Schröder volt német kancellár és Matthias Warnig német üzletember arról tájékoztatta, hogy nem folytathatja munkáját az igazgatótanácsban.

„Együttérzéssel fogadjuk a döntéseiket, és köszönjük folyamatos támogatásukat” – áll a Rosznyefty közleményében.

Az Európai Parlament csütörtökön sürgette, hogy Schrödert tegyék feketelistára, ha nem lép ki a Rosznyefty igazgatótanácsából. A lépés arra is irányult, hogy eltántorítsa őt attól, hogy vezető állást fogadjon el a Gazpromnál.

Schrödert, aki 1998 és 2005 között volt kancellár, hevesen és nyilvánosan bírálták, amiért megtartotta 2017 óta betöltött, jövedelmező igazgatósági pozícióját a Rosznyeftynél.

Németország a héten bezárta az adófizetők által finanszírozott irodáját a felháborodás miatt, amely azt kísérte, hogy a volt német kormányfő folytatja szerepvállalását az orosz energiaiparban, és nem hajlandó elítélni a személyes barátjának tekintett Vlagyimir Putyin elnököt Oroszország ukrajnai lépései miatt.

Schröder és Warnig kilépése a Rosznyefty másik öt külföldi alelnökének távozását követi – tudta meg a Reuters hat különböző forrásból. Ők néhány nappal azelőtt távoztak, hogy május 15-én életbe léptek az Ukrajna miatt hozott újabb uniós szankciók.

Készült a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG