Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kim Dzsongun új rakétái mellett a lányát is felvonultatta egy katonai parádén


Kim Dzsongun észak-koreai vezető lányával a Koreai Néphadsereg alapításának 75. évfordulóján rendezett katonai parádén a phenjani Kim Ir Szen téren 2023. február 8-án
Kim Dzsongun észak-koreai vezető lányával a Koreai Néphadsereg alapításának 75. évfordulóján rendezett katonai parádén a phenjani Kim Ir Szen téren 2023. február 8-án

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és kislánya foglalta el a központi helyet egy hatalmas katonai parádén, ezzel is táplálva a találgatásokat arról, hogy a lányt szánják az elszigetelt ország jövőbeli vezetőjének. Apja közben felvonultatta legújabb, legnagyobb nukleáris rakétáit.

Kim növekvő nukleáris arzenáljának legújabb darabjait mutatták be a szerda esti parádén a fővárosban, Phenjanban, beleértve azt is, ami a szakértők szerint egy új, szilárd tüzelőanyagú interkontinentális ballisztikus rakéta lehet, és amelyet a következő hónapokban tesztelhetnek.

Ez a rakéta része annak a mintegy tucatnyi interkontinentális ballisztikus rakétának (ICBM), amelyeket Kim csapatai vonultattak fel az eseményen – ez az eddig példátlan szám azt mutatja, hogyan próbálja korlátozott erőforrásai ellenére Kim továbbra is bővíteni katonai képességeit az elmélyülő feszültségek közepette szomszédaival és az Egyesült Államokkal szemben.

A felvonuláson ötödször volt látható nyilvánosan Kim másodszülött lánya, Kim Dzsue, aki tíz év körüli lehet. Kedden Kim Dzsongun csapatszemlére vitte el, és közben méltatta atomfegyverrel rendelkező hadseregének „ellenállhatatlan erejét”.

Az állami média beszámolói Kim Dzsue előkelő szerepét jelezték. „Tiszteltnek” és „szeretettnek” nevezték, és egy szerdán közzétett fotón látható, amint egy bankett díszhelyén ül, tábornokoktól és szüleitől körbevéve.

A csütörtökön megjelent észak-koreai fotókon Kim fekete kabátot és kalapot visel, miközben feleségével és lányával részt vesz a parádén. Mosolyog és felemeli a kezét az emelvényen, miközben katonák ezrei sorakoznak fel a fényesen megvilágított Kim Ir Szen téren, amelyet nagyapjáról, az ország alapítójáról neveztek el.

Észak-Korea hivatalos Koreai Központi Hírügynöksége szerint a téren tartózkodó valamennyi katona és néző viharos „Hurrá!” kiáltásban és éljenzésben tört ki, és vezetőjük, a „nagy, ragyogó parancsnok” nevét skandálták, aki „kiemelkedő katonai stratégiai elképzeléseivel erősíti a hadsereg izmait”.

Ehhez kapcsolódóan: Kezdhetünk hozzászokni az észak-koreai atomfenyegetéshez

Rekordszámú Hwasong és egy titokzatos, nagy rakéta

A hetekig tartó előkészületek után a felvonulással az észak-koreai hadsereg alapításának 75. évfordulóját ünnepelték – ami hatalmas számú katonát és civilt mozgósított Kim uralmát dicsőíteni –, valamint az észak-koreai nukleáris hatalom státuszának megszilárdítására irányuló kérlelhetetlen erőfeszítéseket.

Az állami média fotóin szállítóautók és indítóállások láthatók mintegy tíz Hwasong–17 interkontinentális ballisztikus rakétával, amelyek hatótávolsága egy novemberi kísérlet szerint lehetővé teszi, hogy mélyen behatoljanak az Egyesült Államok szárazföldi területeire. Ezeket a rakétákat egy másik, tartályba zárt nagy rakéta követte egy kilenctengelyes járművön.

Egyelőre nem világos, hogy a rakéta makett volt-e, vagy valódi, de Kim Dongjáb, a Szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének professzora úgy véli, hogy valószínűleg egy olyan szilárd tüzelőanyagú ICBM-változat lehetett, amelyet Észak éveken át próbált kifejleszteni. Hozzátette, hogy a szerdai eseményen felvonultatott Hwasong–17-esek példátlan száma előrelépést jelez az ilyen fegyverek nagyobb számban történő gyártására irányuló erőfeszítésekben.

Az állami média jelentései egyelőre nem tettek említést arról, hogy Kim Dzsongun mondott-e beszédet az eseményen. A parádét megelőzően, hétfőn Kim találkozott a hadsereg legmagasabb rangú vezetőivel, és elrendelte a harci gyakorlatok kiterjesztését, miközben fokozta a már amúgy is provokatív fegyverkezést a feszültségek elmélyülése közepette szomszédaival és Washingtonnal.

Üzenet a világnak

„Ezúttal Kim Dzsongun hagyta, hogy Észak-Korea növekvő taktikai és nagy hatótávolságú rakétaerői önmagukért beszéljenek” – mondta Leif-Eric Easley, a szöuli Ewha Womans Egyetem nemzetközitanulmányok-professzora.

„Az üzenet, amelyet Phenjan a nemzetközi közösséghez akar intézni, hogy demonstrálja elrettentő és kényszerítő képességeit, valószínűleg szilárd tüzelésű rakétakísérletek és egy miniatürizált nukleáris eszköz felrobbantásának formájában fog megjelenni” – mondta, utalva azokra az amerikai és dél-koreai értékelésekre, amelyek szerint Észak 2017 szeptembere óta készülhet első nukleáris kísérlete végrehajtására.

A hivatalos Koreai Központi Hírügynökség megerősítette, hogy a felvonuláson számos nukleáris fegyvert mutattak meg, beleértve a Dél-Koreát célba vevő taktikai atomfegyvereket is. Az ügynökség az ICBM-eket kulcsfontosságú fegyvereknek minősítette, amelyek támogatják Észak-Korea „atommal az atomra és teljes körű konfrontációval a teljes körű konfrontációra” álláspontját ellenségeivel szemben.

Lí Szungdzsun, a dél-koreai vezérkari főnökök egyesített parancsnokságának szóvivője egy tájékoztatón elmondta, hogy a dél-koreai és az amerikai hadsereg szorosan figyeli és elemzi az észak-koreai fényképeket és jelentéseket, hogy kiértékelje a fegyvereket.

Észak-Korea rekordévet zár a fegyverkísérletek terén. A 2022-ben kilőtt több tucat rakéta között olyan potenciálisan nukleáris rendszerek is szerepeltek, amelyeket dél-koreai és amerikai szárazföldi célpontok ellen terveztek.

Tényleg őt szánja utódnak?

Elemzők szerint Kim azért döntött úgy, hogy elviszi a lányát a hadsereggel összefüggő, nagy nyilvánosságot kapó eseményekre, hogy megmutassa a világnak: nem áll szándékában önként feladni nukleáris fegyvereit, amelyeket láthatóan a legfőbb biztosítéknak tekint saját túlélésére és családja dinasztikus uralmának fennmaradására.

A dél-koreai egyesülési minisztérium egyik tisztviselője, aki a minisztérium szabályai szerint névtelenül nyilatkozott egy háttértájékoztatón, azt mondta, hogy Kim Dzsue többszöri megjelenése jelentős eseményeken, valamint kiemelt szerepeltetése az állami médiában a Kim család iránti hűség erősítését célozza. A tisztviselő szerint még túl korai lenne eldönteni, hogy őt tekinti-e apja az utódjának, de hozzátette, hogy „minden lehetőség nyitva áll”.

„Egyelőre csak találgatni tudunk – mondta Duyeon Kim, a washingtoni Center for a New American Security vezető elemzője. – Kim Dzsongun nyilvánvalóan szándékosan mutogatja, legalábbis úgy tűnik, hogy próbálja beleégetni a közvéleménybe egy közvetlen Kim-vérvonalú utód fontosságát, státuszát és törvényességét. Túl korai azt feltételezni, hogy ő lesz az örököse, mert mindig is a fiúra szállt a trón Észak-Koreában.”

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG