Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Kim Dzsongun bocsánatot kért, amiért lelőttek egy dél-koreait


Egy szöuli állomáson nézik a tévét, amelyben az észak-koreai vezető látható
Egy szöuli állomáson nézik a tévét, amelyben az észak-koreai vezető látható

A férfi eddig tisztázatlan körülmények között átsodródott a két Korea közötti tengeri határon. Az északi rezsim szokatlan módon elismerte a férfi lelövését, és bocsánatot kért az eset miatt.

Bocsánatot kért Kim Dzsongun észak-koreai vezető, amiért az észak-koreai fegyveres erők lelőttek egy dél-koreai tisztségviselőt a két ország között fekvő vitatott hovatartozású tengeri területen, írja az AP hírügynökség.

„Kim Dzsongun elvtárs, az Államügyi Bizottság elnöke, nagyon sajnálja amiért ekkora csalódást okozott Mun Dzsein elnöknek és Dél-Korea polgárainak, amikor ez a váratlan és szerencsétlen baleset megtörtént” – idézte az északiak üzenetét a dél-koreai elnök tanácsadója. Az észak-koreai rezsim jellemzően inkább fenyegetőzni szokott, némileg szokatlan, hogy most a háborús retorika helyett elismerték az esetet, és bocsánatot kértek.

Állítólag szökni próbált

Dél-Korea csütörtökön vádolta meg azzal északi szomszédját, hogy megöltek a tengeren egy dél-koreai hivatalnokot – aki állítólag megpróbált északra szökni –, és elégették a holttestét. Az, hogy dél-koreaiak szöknek északra, meglehetősen ritka, de volt már rá példa. A férfira egy tárgyba kapaszkodva találtak rá a nyílt vízen az észak-koreai katonaság emberei, és lelőtték.

Phenjan hivatalos változata szerint előbb figyelmeztető lövéseket adtak le, majd amikor a férfi nem volt hajlandó a kérdéseikre válaszolni, és csak annyit mondott, hogy dél-koreai, majd szökni próbált, tíz lövést adtak le rá.

A hivatalos állítás szerint, amikor a katonák közelebb mentek a vízi alkalmatossághoz, csak sok vért találtak, de a férfit nem, így arra következtettek, hogy meghalt, és a koronavírus-járvány miatt hozott előírásoknak megfelelően elégették a tárgyat, amin a férfi utazott.

„Válogatás nélkül lőnek”

A dél-koreai vezérkar egyik tisztje azt mondta egy kormányzati ülésen, hogy feltehetőleg azért lőtték le a férfit, mert a koronavírus miatt ki van adva az északi határőrségnek, hogy válogatás nélkül lőjenek le mindenkit, aki a határhoz közelít.

A dél-koreai katonaság tisztje szerint az, hogy a férfi a hajón hagyta a cipőjét, mentőmellényt vett fel, és egy vízen lebegő tárgyon folytatta útját, azt bizonyítja, hogy a férfi megpróbált északra szökni. Más szakértők szerint viszont nincs elég bizonyíték arra nézve, hogy a férfi tényleg a szomszédos országba akart volna menekülni.

Nem tudni, hogy került oda

Az észak-koreaiak a bocsánatkérő üzenetben azt mondták, hogy csak sajnálni tudják, amiért Dél-Korea olyan sértő és konfrontatív szavakat használt velük szemben az eset után, de ennek ellenére nagyon sajnálják az esetet, és lépéseket fognak tenni annak érdekében, hogy megakadályozzák a két ország közötti bizalom további hanyatlását.

A dél-koreai hatóságok tovább keresik a férfi holtestét a tengeri határsáv közelében, hátha azt visszasodorták az áramlatok, valamint megvizsgálják az áldozat banki adatait és cellainformációit, hogy többet megtudjanak arról, mi is történt pontosan. Szöul annyit elárult, hogy a lelőtt férfi 47 éves volt, két gyerek apja, és volt némi adóssága, de ezzel kapcsolatban több részletet nem hoztak nyilvánosságra.

XS
SM
MD
LG