Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én

Újabb civileket evakuáltak alagutakon át a mariupoli acélgyárból

Magyarország további engedményeket kaphat az EU-s olajembargóval kapcsolatban, közben sajtóértesülés szerint Horvátország is felmentést kérhet. Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Putyin mozgósítást jelent be a győzelem napi ünnepségeken, május 9-én.

12:54 2022.05.06.

Lengyelország fenyegetést jelent a Kreml szerint

Dmitrij Peszkov, az orosz elnöki hivatal szóvivője kijelentette, hogy Lengyelország, a varsói ellenséges retorika „fenyegetés forrása” lehet Oroszországra nézve.

A lengyel kormány számtalan alkalommal sürgette az elmúlt hónapokban a Moszkvával szembeni európai uniós szankciók szigorítását, illetve az Ukrajnának nyújtott támogatás fokozását.

Anna Moskwa lengyel környezetvédelmi és klímaügyi miniszter hétfőn leszögezte: „Lengyelország büszke arra, hogy rajta van a barátságtalan országok putyini listáján”. (Reuters)

11:12 2022.05.06.

Ursula von der Leyen szerint keresztül tudják vinni az újabb szankciós csomagot

„Bizakodó vagyok, hogy sínre fogjuk tenni ezt a csomagot. Ha egy nappal később, akkor egy nappal később, de a helyes irányba haladunk” – mondta az Európai Bizottság elnöke pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lap konferenciáján. (Reuters)

10:51 2022.05.06.

Magyarország további engedményeket kaphat az EU-s olajembargóval kapcsolatban

Az Európai Bizottság felajánlotta Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak a türelmi időszak kiterjesztését a tervezett orosz olajembargó kapcsán – közölték diplomáciai források pénteken.

A névtelenséget kérő tisztségviselők arról tájékoztatták a Reuters hírügynökséget, hogy ennek értelmében Magyarországnak és Szlovákiának 2024 végéig, Csehországnak pedig 2024 júniusáig kellene felszámolnia a kőolajimportot Oroszországból, amennyiben egy déli vezetéken keresztül addig nem tudja beszerezni a szükséges mennyiséget.

A szerdán bemutatott eredeti javaslat szerint Magyarország és Szlovákia csak 2023 végéig kapott volna haladékot, ezt azonban a két ország kormánya elfogadhatatlannak ítélte a súlyos függőségi helyzetük miatt. (Reuters)

10:33 2022.05.06.

Németország hét önjáró löveget szállít Ukrajnának

Egy Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró löveg Afganisztánban 2009-ben
Egy Panzerhaubitze 2000 típusú önjáró löveg Afganisztánban 2009-ben

A német védelmi miniszter bejelentése szerint a hadsereg készleteiből származó Panzerhaubitze 2000-es tarackokat a szükséges karbantartásukat követően azonnal, már a következő hetekben leszállítják a háború sújtotta országnak.

Christine Lambrecht arról számolt be, hogy ezzel párhuzamosan jövő héten megkezdik az első húsz ukrán katona kiképzését az eszközre a németországi Idar-Obersteinben.

Berlin állja az első lőszerszállítmányt is, ezt követően azonban a kijevi kormány közvetlen kapcsolatban lesz a gyártó KMW vállalattal.

Németország az egyre erősebb hazai és nemzetközi nyomás hatására fokozatosan feladta azon korábbi politikáját, amelynek értelmében nem kívánta nehézfegyverekkel támogatni az ukrán védelmi erőket.

Szakértők szerint a Panzerhaubitze 2000-es a Bundeswehr rendelkezésére álló egyik leghatékonyabb tüzérségi fegyver, amely akár 40 kilométerre lévő célpontok támadására is alkalmas. (Reuters)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG