Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én
Az oroszbarát csapatok egyik tankja az Azovstal acélgyár közelében, Mariupolban 2022. május 5-én

Újabb civileket evakuáltak alagutakon át a mariupoli acélgyárból

Magyarország további engedményeket kaphat az EU-s olajembargóval kapcsolatban, közben sajtóértesülés szerint Horvátország is felmentést kérhet. Szakértők nem tartják valószínűnek, hogy Putyin mozgósítást jelent be a győzelem napi ünnepségeken, május 9-én.

13:01 2022.05.02.

Finnország felmondja a szerződést az orosz atomerőmű megépítésére

A finn atomenergia-vállalat hétfőn közölte, hogy azonnali hatállyal felmondja a Roszatom orosz állami atomenergia-céggel kötött szerződést egy atomerőmű építéséről, részben az ukrajnai háború miatt, „ami növelte a projekt kockázatait”.

A finn Fennovoima „jelentős késésekre és a projekt teljesítésének képtelenségére” is hivatkozott az észak-finnországi Hanhikivi Atomerőmű megépítésének lemondásakor.

Egy orosz tervezésű, 1200 MW teljesítményű, nyomás alatti vizes reaktor megépítése volt a terv, amely Finnország villamosenergia-szükségletének körülbelül 10 százalékét állította volna elő – közölte a cég.

2021 áprilisában jelentették be, hogy 2023-ban kezdődik az építkezés és az üzemeltetés pedig 2029-ben indult volna a tervek szerint.

A Fennovoimas vezérigazgatója, Joachim Specht közleményében azt írta, a döntés „a becslések szerint jelentős hatással lesz a Fennovoima munkavállalóira, és várhatóan a beszállítókra is hatással lesz”. (AP)

A finn Hanhikivi atomerőmű látványterve
A finn Hanhikivi atomerőmű látványterve

13:39 2022.05.02.

14:16 2022.05.02.

Németország a hatások ellenére is átvészelné az orosz olajembargót

Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) találkozója Igor Szecsinnel, a Rosznyeft vezetőjével 2020. november 25-én
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) találkozója Igor Szecsinnel, a Rosznyeft vezetőjével 2020. november 25-én

Németország képes lenne átvészelni az orosz kőolajimportra vonatkozó uniós embargót az év végétől, annak ellenére, hogy a leállás hiányt okozhat - jelentette ki Robert Habeck gazdasági miniszter hétfőn, ezzel úgy tűnik, hogy támogatja az embargót.

„Sikerült elérnünk, hogy Németország elviseljen egy olajembargót” - mondta Habeck egy sajtótájékoztatón. „Ez azt jelenti, hogy annak lesznek következményei” – tette hozzá.

Németország a múlt hónapban elérte, hogy a teljes olajimportjának már csak a 25 százaléka érkezett Oroszországból. Az invázió előtt ez még 35 százalék volt.

Habeck szerint Németország számára a legnagyobb kihívást az jelenteti, hogy alternatív olajbeszállítókat találjon a Rosznyeft orosz állami vállalat által üzemeltetett schwedti finomítóba, amely a keletnémet régiókat, valamint Berlin agglomerációs területeit látja el.

Habeck szerint ezeken a területeken lehetnek ellátási gondok egy uniós embargó esetén, ha Németország az év végéig nem tud alternatív forrásból kőolajat beszerezni. (Reuters)

14:56 2022.05.02.

Zelenszkij: félmillió ukránt magukkal vittek az oroszok

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint félmillió ukrán állampolgárt „illegálisan, akaratuk ellenére Oroszországba, vagy más helyekre vittek”.

Busszal távoznak mariupoli civilek 2022. május 2-án
Busszal távoznak mariupoli civilek 2022. május 2-án

Az ERT görög állami televíziónak nyilatkozva Zelenszkij azt mondta, hogy a mariupoli Azovsztal acélgyárban rekedt civilek félnek felszállni a buszokra, mert attól tartanak, hogy Oroszországba viszik őket.

Az ENSZ megkezdte a civilek evakuálását a gyárból.

Zelenszkij szerint Antonió Guterres ENSZ-főtitkár biztosította őt arról, hogy az evakuáltakat az ukrán kormány által ellenőrzött területre viszik.

„Szeretnénk hinni ebben” - mondta az ukrán elnök. (AP)

Továbbiak betöltése

XS
SM
MD
LG